Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleSportLocalInternInternaţionalAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Doliu în sportul sătmărean
Cristian Tudor  - Marti, 13 Aprilie 2010

Fondatoarea școlii sătmărene de baschet, antrenoarea Both Katalin, s-a stins din viață luni, la vârsta de 77 de ani. De numele ei se leagă practic istoria baschetului sătmărean din 1956 și până în 1989.

 

Între aceşti ani, în calitate de antrenoare, a cucerit cu echipele sătmărene de baschet feminin, la nivel de junioare, șase medalii de aur, 13 de argint și șapte de bronz.

           

„A fost o profesionistă și cred că a lansat în baschetul mare peste 100 de jucătoare de-a lungul vremii. Performanțele obținute de baschetul sătmărean i se datorează în mare măsură. Chiar dacă a plecat în Germania în 1990, a încercat să-și țină aproape fostele eleve și a fost inițiatoarea întâlnirii anuale a baschetbalistelor din Satu Mare. E o pierdere mare pentru noi” - spune directorul adjunct de la Liceului cu Program Sportiv, Gheorghe Fulop, cel care a lucrat ani buni alături de antrenoarea Kati Both.

           

În 2005, Federația Română de Baschet i-a înmânat doamnei Katalin Both titlul de antrenoare emerită, recunoscându-i-se astfel meritele deosebite avute la nivelul baschetului juvenil românesc. De altfel, Kati Both a fost timp de șapte ani antrenoarea lotului național de junioare al României.

           

Printre sportivele crescute la Satu Mare de antrenoarea Kati Both le amintim pe  Mihalik–Belik Diana (cea care a câștigat titlul de campioană in Germania), Anca Floare Trandafir (in 2005 a fost antrenoarea echipei feminine U Cluj) sau Ballai Ibi, cunoscută acum ca Viorica Ciocan-Gamaleț, nimeni alta decât mama jucătoarei de la CSM Satu Mare, Cristina Ciocan.


           

Soții Both s-au stabilit in 1990 in Germania, iar după câteva sezoane de la plecarea lor s-a desființat și echipa de baschet feminin de prima divizie de la Satu Mare.

           

Dumnezeu să o odihnească în pace.

 

5790 vizite
Distribuie pe