Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Autonomia Ținutului Secuiesc agită spiritele la Satu Mare, la final de an. Liberalii îl acuză de ipocrizie pe Adrian Ștef
Florin Răchitan  - Miercuri, 27 Decembrie 2023

Nu se putea încheia anul fără scandalul deja obișnuit pe tema autonomiei Ținutului Secuiesc, o marotă cu care UDMR sperie lumea de obicei la începutul oricărui an electoral, fiindcă subiectul ”prinde” la propriul electorat, chiar dacă nimeni nu le-a explicat niciodată ce-nseamnă ”autonomie” și cum ar vedea punerea ei în practică.

În preziua Ajunului de Crăciun, când toată lumea alerga bezmetică pentru ultimele cumpărături de Sărbători, iar femeile de serviciu nu mai știau cum să-i alunge cu mătura pe hârțogarii din Parlament, doi deputați UDMR cvasi-necunoscuți s-au trezit să depună la Registratură nu mai puțin de trei proiecte de legi privind autonomia Ținutului Secuiesc, respectiv autonomia culturală a comunității maghiare din România.

Așa se explică reacția premierului Marcel Ciolacu, pe care nimeni nu a prea înțeles-o în momentul când a făcut o postare pe Facebook în care cerea măsuri rapide, astfel încât ”inițiativele toxice ale unor afiliați ai grupului UDMR să fie respinse de urgență la nivel legislativ”.

Deputații au și fost anunțați să fie ”pe fază” între Sărbători, că s-ar putea să mai aibă un pic de treabă, să n-o țină într-o petrecere continuă cu sarmale și cozonaci. A și fost convocată pe mâine, 28 decembrie, o ședință extraordinară în sistem hibrid (adică parțial online) pentru a dezbate pe repede-nainte cele trei proiecte UDMR-iste, alături de, probabil, alte proiecte legislative controversate, când toată lumea e ocupată cu fierberea cociunielor și așteaptă să-l revadă pe Dan Negru la televizor.

Rezultatul ”dezbaterii” de mâine din Parlament este atât de previzibil încât nici măcar inițiatorii proiectelor de autonomie nu se vor obosi să le susțină personal de la tribună, dar a fost nevoie de un mic scăndăluț în pregătirea campaniilor electorale de anul viitor.

Valurile scandalului actual au ajuns, însă, până în acest capăt de țară, care, din punct de vedere politic, seamănă destul de tare cu Ținutul Secuiesc, și a constituit un bun prilej pentru fostul președinte al Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, să ”ia poziție” pe Facebook, străduindu-se foarte tare să-și dovedească loialitatea față de Alianța AUR din care face parte Partidul Republican, al cărui membru este, mai nou.

El și-a exprimat temerea că ”aceste inițiative legislative înseamnă începutul procesului de destrămare a Statului naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil, așa cum este prevăzut la art. 1, alin. 1 din Constituția România” și a anunțat încă de pe acum că ”Alianța AUR, prin deputații AUR și ai Partidului Republican vor vota împotriva acestei inițiative legislative”.

După ce ”și-a luat-o” în comentarii de la ungurii locali, acum ”și-o ia” și de la românași ;))

Replica i-a fost dată de președintele județean al Organizației de Femei a Partidului Național Liberal, Alina Ristea, care, tot într-o postare pe Facebook, îl acuză de ipocrizie și reamintește unele aspecte ”interesante” care-l leagă pe fostul lor coleg de partid cât se poate de strâns de interesele grofilor la nivel local.

”Ar fi de râs dacă nu ar fi de-a dreptul revoltătoare ipocrizia prin care unele personaje politice încearcă să păcălească electoratul. Avem aici exemplul lui Adrian Ștef, fost președinte al Consiliului Județean, personaj care după mandatul dezastruos din 2012-2016 încearcă să revină pe scena politică prin orice mijloace.

Recent, respectivul domn, care practic e membru al Partidului Republican, dar se cere în AUR, deplânge inițiativa legislativă a UDMR de a cere autonomia Ținutului Secuiesc. Nimic rău în asta, având în vedere că integritatea teritorială a statului român trebuie să fie prioritatea oricărui cetățean român, indiferent de naționalitate. Ce e ipocrit din partea lui Ștef este faptul că la nivel local el este, de fapt, o coadă de topor de care UDMR (așa a reușit să păstreze sediul PNL din strada A.I. Cuza pe o fundație și apoi să il subînchirieze partidului AUR) speră să se poată folosi la alegerile din 2024.

Pentru asta, UDMR, prin președintele Pataki, l-a recompensat în avans (nu vă zic eu cine ia banii înainte ) și cu un loc în Consiliul de Administrație al Aeroportului Satu Mare, unde este remunerat generos pentru câteva ore de muncă (?) pe lună. Numirea pare cu atât mai bizară, cu cât el nu face parte din vreun partid aflat în componența Consiliului Județean, numirile făcându-se pe criteriu politic. Nu mai amintesc de "aprecierea" de care s-a bucurat din partea UDMR la alegerile din 2016...

Deci, domnul Ștef una zice și alta face. Interesant este și faptul că domnul Ștef nu remarcă, așa cum ar fi normal din partea unuia care vrea cu orice preț un loc în partidul AUR, modul grosolan în care UDMR construiește la Satu Mare, cu un amplu ajutor din Ungaria, un nou Ținut Secuiesc, și anume Zona Partium. Zonă care, în scurt timp, își va dori de asemenea o autonomie culturală, teritorială sau mai știu eu de care...” – și-a exprimat opinia Alina Ristea.

1520 vizite
Distribuie pe