Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieEvenimentITAstronomieBiologieClimaGadgetEnergiaAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Nobel pentru descoperitorii enzimei "tinereţii veşnice"
Evenimentul Zilei  - Luni, 5 Octombrie 2009
Premiul Nobel pentru Medicină a fost anunţat astăzi şi va fi împărţit între trei americani, anunţă AFP.

Comisia Nobel i-a desemnat drept câştigători pe Elizabeth Blackbur, cu origini australiano-americane, şi americanii Carol Greider şi Jack Szostak, pentru meritele lor în domeniul cercetării enzimelor telomerase.

Evenimentul de anul acesta se anunţă unul fără favoriţi declaraţi, învăluit în discreţie totală şi cu nominalizaţi la vârf, printre care şi preşedinţii american şi francez, Barack Obama şi Nicholas Sarkozy.

Premiul de astăzi pentru categoria Medicina este primul acordat în cadrul sezonului Nobel 2009, care se va încheia pe 12 octombrie. Anul acesta au fost înscrişi, în vederea obţinerii prestigioasei distincţii, 205 candidaţi, cifra fiind considerată un record.

Cei trei biologi care predau în Statele Unite au fost distinşi cu Premiul Nobel pentru Medicină drept recunoaştere a aportului adus în sfera cercetării medicale, ca urmare a  descoperirii enzimei care "protejează cromozomii îmbătrânirii", a anunţat comitetul Nobel. Potrivit aceleiaşi surse, inovaţia  a fost făcută la mijlocul anilor "80.

Telomerii, structuri ale ADN-ului, localizaţi la extremităţile cromozomilor, controlează îmbătrânirea premtură a celulelor şi menţin stabilitatea  genomului.
Tags: nobel  medicina  batranete  
3740 vizite
Distribuie pe