Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleSportAlteleAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Scurtă prezentare a istoriei dezvoltării jocurilor video
SM Online  - Joi, 22 August 2024

Citește și află cum a evoluat istoria dezvoltării jocurilor video, de la cele mai simple forme, în Basic și până la lumile moderne virtuale de înalta definiție.

Evoluția jocurilor video de-a lungul timpului: de la jocuri în limbajul Basic la lumile virtuale de mari dimensiuni!

Înainte de a fi una dintre modalitățile preferate de relaxare a peste 3.32 de miliarde de oameni în 2024, jocurile video au traversat o perioadă îndelungată de transformări. Primele jocuri video au fost lansate în anul 1952, fiind programate în Basic, nu aveau nevoie de procesoare grafice puternice și nici nu erau încântătoare din punct de vedere vizual și audio.

Calitatea jocurilor moderne a dus la încasări de 282.3 miliarde de dolari pe piața jocurilor video în 2024, iar predicțiile pentru viitor sunt încântătoare, cu  încasări de 363.2 miliarde de dolari în 2027. Pe lângă jocurile video se bucură de succes și jocurile online de cazinou, precum cele disponibile pe https://mrbet-casino.ro/, care pentru care se pronostichează venituri de 35.3 miliarde de dolari în 2024, cu o creștere de până la 46.3 miliarde de dolari în 2029. Însă, cum au evoluat jocurile video din anii ´50 și până în prezent?

De la Tennis for Two, Spacewar și Pogo la Fornite, Call of Duty și Counter-Strike – cum au evoluat jocurile video?

În 1952 era lansat OXO, care reprezenta varianta jocului X și O, fiind urmat în 1958 Tennis for Two și în 1962 de Spacewar, un joc care oferea posibilitatea de a fi jucat pe mai multe computere (prima formă de multiplayer). Anul 1967 marca momentul lansării unui sistem de jocuri "The Brown Box" pentru televizor, iar în 1972 era prezentată și prima consolă, Odyssey, care oferea un pachet cu 28 de jocuri incluse.

Atari lansează în 1972 jocul Pong, unul dintre cele mai populare jocuri din categoria arcade, succesul acestui titlu determinând lansarea pe piață a sistemului Atari 2600 în 1977. În perioada 1978-1983 sunt lansate titlurile Space Invaders, Pac-Man, Donkey Kong și Flight Simulator.

Intervalul 1985-1989 este dominat de sistemul de joc NES și de jocurile create de Nintendo, care aveau grafică pe 8 biți (Metroid, The Legend of Zelda și Super Mario Bros) și de jocurile pentru Atari și Commodore. Este momentul în care au fost înființate branduri precum Konami, Activison, Capcom, CodeMasters, Enix și Square.

După 1989, Sega vine cu titluri de top, precum Sonic the Hedgehog, iar jocurile din seria Street Fighter și Mortal Kombat reprezintau atracția sălilor de jocuri arcade. Începând cu anul 1995, atât Sega, cât și Nintendo, încep să lanseze jocuri 3D, precum Super Mario 64 și Virtua Fighter, în această perioadă făcându-și apariția și jocurile lansate de Sony pentru sistemul său de joc Playstation.

După zece ani, în perioada 2005-2006, piața jocurilor este dominată de lupta între sistemele Playstation 3, Xbox 360 și Nintendo Wii, însă din 2009 a apărut un nou jucător important pe piața jocurilor: telefonul mobil (Angry Birds este lansat în 2009). Sistemele de jocuri se diversifică, astfel că în perioada 2013-2016 încep să apară dispozitivele bazate pe Realitatea Virtuală, așa cum sunt ochelarii și căștile RV, precum Oculus Rift.

În 2021 este anunțată crearea Metaversului, un univers virtual care va reuni multiple lumi virtuale și care va reprezenta noul mod de a naviga online al oamenilor din întreaga lume. Este timpul graficii tridimensionale, cu elemente vizuale de înaltă definiție, care permit obținerea unor efecte autentice de realism, în care poveștile imaginate de povestitori sunt susținute de animații și efecte sonore care ating perfecțiunea la nivel de realism.

Jucătorii sunt pregătiți pentru creațiile bazate pe Realitatea Virtuală și pe Realitatea Augmentată, dar și pentru personalizarea experienței de joc datorită Inteligenței Artificiale. În acest mod, bariera între lumea fizică și cea digitală se va estompa, rezultatul fiind o experiență de joc incredibilă pentru toți jucătorii implicați în jocurile video pe care le joacă pe dispozitivele preferate.

909 vizite
Distribuie pe