Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Mai puțini infractori pe stradă
Ioana Gavrău  - Miercuri, 29 Decembrie 2010
Potrivit reprezentanțiilor Jandarmeriei Sătmărene, anul 2010 a fost mai sărac în ceea ce privește săvârșirea de infracțiuni constate de jandarmi. Numărul mare de militari scoși zilnic în stradă a impus o oarecare disciplină în rândul populației. Aceste date au fost făcute publice marți, în cadrul unei conferințe de presă.

Comandantul Jandarmeriei Sătmărene, Gheorghe Avram, alături de adjunctul său, Dorel Ghețea și purtătorul de cuvânt, Camelia Lucuț, au prezentat marți bilanțul activității pe anul 2010.

Cifrele sunt îmbucurătoare în ceea ce privește rata infracționalității care a scăzut cu aproape 50% în 2010 comparativ cu 2009, dar și dezamăgitoare pe partea de dotare a unității și a personalului.

Jandarmii sătmăreni au constatat în acest an 88 de fapte penale, dintre care 60 au fost în mediul urban și 28 în rural față de 122 materializate în 2009. Tot în acest an, jandarmii sătmăreni au identificat 86 de făptuitori.

Numărul constatărilor efectuate de personalul unității este în scădere cu 28% față de 2009, fiind în concoredanță cu statisticile IPJ Satu Mare care arată la această dată o scădere a infracționalității stradale sesizate cu 46% față de 2009“, a spus comandantul IJJ, Gheorghe Avram.

Din luna martie s-a reușit suplimentarea numărul de efective de jandarmi din zona operativă prin redirecționarea personalului din zona de suport. La ora actuală, 85% dintre jandarmi sunt angrenați în misiuni, iar cei 25% reprezintă oamenii care stau în birouri.

Acest lucru se observă în rezultatele obținute. Efectul măsurilor se regăsește în siguranța publică“, a mai spus Avram.

În anul 2010, activitatea desfăşurată de către structurile de ordine publică s-a materializat în executarea unui număr de 5137 misiuni specifice, rezultând o creştere de peste 56 % a misiunilor faţă de perioada similară a anului 2009.

Structuri de jandarmi și în alte localități

Începând cu anul viitor, în Carei, Beltiug, Valea Vinului, Livada și Turț se vor crea structuri de jandarmi pe linie de supraveghere și intervenție, respectiv nivel de post. Fiecare structură va avea o zonă de responsabilitate pe o distanță de 20 de kilometri astfel încât intervenția să se desfășoare în cel mai scurt timp.

Cererea pentru crearea unor astfel de grupe a fost aprobată și s-ar putea suplimenta posturi pentru crearea structurilor. În cazul în care acest lucru nu va fi posibil, vom reorganiza personalul pentru a putea ajunge peste tot“, a mai spus Gheorghe Avram.

Neajunsuri

Din punctul de vedere al resurselor umane, încadrarea cu personal a inspectoratului este de 82,84%, fiind identică cu perioada similară din anul trecut.

Unitatea are în prezent 64 posturi vacante din care 20 de ofiţeri, unul de maistru militar şi 43 de subofiţeri.

O problemă mai delicată este gradul de asigurare cu mijloace auto care este în procent de 26,25%, aceasta afectând mobilitatea unităţii, scăzând reacţia şi intervenţia în caz de situaţii de urgenţă. Din cauza faptului că autovehiculele aflate în dotare au o uzură fizică şi morală pronunţată, depăşind cu mult durata de funcţionare raportat la durata normală de utilizare, este necesară alocarea de fonduri bugetare pentru reparaţii, piese de schimb şi alte cheltuieli, bani care sunt însă aproape inexistenți.

Parcul auto a fost reînnoit în urma cu șase ani, iar de atunci nu am mai primit nimic. Mașinile sunt vechi și în curând vor ceda. Am primit de la Poliția de Frontieră Satu Mare 3 mașini, însă și acelea au nevoie de reparații capitale“, a mai declarat Gheorghe Avram.

În 2010, trei jandarmi și-au dat demisia din motive personale, iar alți 4 au fost mutați în alte unități. Alți 13 au fost sancționați disciplinar pentru abateri de la îndeplinirea misiunilor de serviciu.
2670 vizite
Distribuie pe