Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Vasile Lup donează ceasuri stradale municipiului Satu Mare
Florin Răchitan  - Luni, 1 August 2011

Cunoscut pentru acţiunile sale filantropice inedite, omul de afaceri Vasile Lup surprinde din nou cu o iniţiativă care suntem convinşi că pe cât de enervantă va fi pentru autorităţile locale şi politiceni, pe atât de apreciată va fi de sătmăreni.


El a achiziţionat din banii săi două ceasuri stradale, pe care vrea să le doneze municipiului Satu Mare, în speranţa că autorităţile vor înlocui cu ele actualele ceasuri defecte din zona centrală a oraşului, care n-au mai fost reparate de ani de zile.

 

Ideea i-a venit în urmă cu două luni, pe când se afla în concediu cu familia, la Budapesta. Acolo i-au plăcut ceasurile stradale amplasate de primăria din capitala Ungariei la intersecţia unor bulevarde, în zone intens circulate de localnici şi turişti, şi şi-a amintit de ceasurile similare din Satu Mare, lăsate de izbelişte de autorităţi, cu toate că aşa-numitul „ceas electric” din Piaţa Libertăţii este un cunoscut punct de reper pentru multe generaţii de sătmăreni.

 

Vasile Lup nu a stat prea mult pe gânduri şi a comandat chiar de la o firmă specializată din Budapesta două ceasuri stradale cu diametrul de 102 cm şi cu un design potrivit stilului arhitectural din centrul istoric al municipiului Satu Mare. El a fost atent, de asemenea, ca numele oraşului Satu Mare să apară pe cadranul ceasului în inscripţie bilingvă.

 

Ceasurile lui Vasile Lup funcţionează pe baterii ce trebuie înlocuite o dată la şapte ani, iar ora exactă este transmisă prin satelit de la ceasul atomic din Frankfurt – Germania, reglându-se automat şi la schimbarea fusurilor orare. Acestea au şi sistem de iluminat pe timp de noapte, astfel că sunt vizibile la orice oră.

 

Dorinţa omului de afaceri sătmărean este ca unul dintre aceste orologii să înlocuiască vechiul ceas electric din Piaţa Libertăţii, iar celălalt să fie amplasat la intersecţia Bulevardului I.C. Brătianu cu Bulevardul Vasile Lucaciu.

 

El demarează procedurile legale pentru amplasarea ceasurilor, urmând să aibă o întrevedere cu primarul Iuliu Ilyes în acest scop. Vasile Lup a precizat că gestul său este pur filantropic şi în conformitate cu spiritul civic de care a dat dovadă şi până acum.

 

„Am mai spus şi repet: acţiunile mele nu fac parte din nici un fel de campanie electorală, nu am de gând să candidez pentru nici o funcţie în administraţia publică. Fac această donaţie fiindcă ţin la oraşul meu şi aş vrea să-i redau câteva dintre simbolurile pierdute” – a declarat Vasile Lup.

3427 vizite
Distribuie pe