Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Vasile Lup şi-a inaugurat ceasurile
Florin Răchitan  - Joi, 25 August 2011

Aşa cum am anunţat la începutul acestei luni, omul de afaceri Vasile Lup a donat municipiului Satu Mare două ceasuri stradale, pe care le-a şi montat în locul vechilor ceasuri electrice defecte.

Joi după-amiază a avut loc, în prezenţa primarului Iuliu Ilyes, inaugurarea oficială a celor două orologii instalate în punctele tradiţionale de reper ale multor generaţii de sătmăreni.

 

Ideea i-a venit omului de afaceri sătmărean în timp ce se plimba într-un week-end pe străzile din Budapesta şi a observat asemenea ceasuri aproape la fiecare colţ de stradă. Şi-a amintit că şi Sătmarul a avut cândva ceasuri funcţionale, dar acestea s-au stricat de câţiva ani buni şi nimeni nu le-a mai reparat.

 

Atunci a hotărât să achiziţioneze din banii lui două asemenea ceasuri, făcute la comandă într-un atelier specializat din Budapesta, după modele care să se integreze în peisajul urbanistic sătmărean. De la bun început a avut intenţia a dona aceste ceasuri municipiului Satu Mare, drept pentru care l-a căutat pe primarul Iuliu Ilyes pentru a obţine aprobarea acestuia.

 

Aşa cum a subliniat Vasile Lup, edilul şef a fost încântat de această iniţiativă şi l-a sprijinit în demersurile pentru obţinerea tuturor avizelor necesare amplasării ceasurilor în spaţiul public.

 

Primul ceas a fost amplasat la intersecţia bulevardelor I.C. Brătianu şi Vasile Lucaciu, pe un stâlp de iluminat public făcut de asemenea la comandă, într-un atelier din Cluj, după un model ce aminteşte de stâlpii din secolul XIX.
 

 

Cel de-al doilea ceas a fost instalat în locul legendarului „ceas electric” de pe Corso, care a fost demontat şi este păstrat într-un depozit al Primăriei Satu Mare. Potrivit declaraţiilor lui Iuliu Ilyes, mecanismul de funcţionare al acestuia este învechit, dar se va încerca repararea şi reamplasarea acestuia într-un spaţiu public. În cazul în care nu se va reuşi acest lucru, ceasul va fi expus la muzeu, primarul fiind conştient de valoarea sentimentală pe care o are bătrânul ceasornic în inimile sătmărenilor.
 

 

„Apreciez iniţiativa domnului Lup şi îi mulţumesc pentru această donaţie în numele tuturor sătmărenilor. Prin gestul său a dovedit că umblă cu ochii deschişi prin lume şi ne-a dat un exemplu despre cum ar trebui să preţuim valorile societăţii noastre, despre cum ar trebui să gândim şi să acţionăm constructiv, pentru binele comunităţii, chiar şi atunci când unele investiţii considerate minore scapă atenţiei administraţiei publice locale” – a declarat Iuliu Ilyes.


 

La rândul său, Vasile Lup i-a mulţumit primarului pentru înţelegere şi sprijin şi s-a declarat mândru că a putut să contribuie cu ceva la înfrumuseţarea oraşului şi redobândirea unor simboluri pierdute. „A fost o idee care mi-a venit pe neaşteptate şi sunt bucuros că am reuşit să duc la bun sfârşit acest proiect şi să ofer Sătmarului ceva în schimbul tuturor lucrurilor bune pe care mi le-a oferit Sătmarul” – a declarat Vasile Lup.


 

Cele două ceasuri stradale funcţionează pe baterii ce necesită înlocuire doar o dată la şapte ani şi sunt conectate prin satelit la ceasul atomic de la Frankfurt, care stabileşte ora exactă pentru toate ceasurile publice din Europa. De asemenea, la schimbarea fusurilor orare, ceasurile se reglează automat, fără intervenţie din exterior.

5236 vizite
Distribuie pe