Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Adrian Cozma avertizează: din toamnă vom plăti preț dublu sau triplu pentru salubrizare
Florin Răchitan  - Vineri, 21 Iunie 2024

Într-o manieră care nu mai surprinde pe nimeni, Consiliul Județean și-a convocat vineri membrii într-o ședință extraordinară cu un singur punct pe ordinea de zi: aprobarea înființării unei firme care se va ocupa cu managementul deșeurilor din județul Satu Mare.

Graba cu care s-a făcut convocarea se poate explica prin faptul că cei din conducerea județului au termen până la sfârșitul acestei luni să înființeze formal o asemenea entitate, pentru a putea să continue activitatea de colectare a deșeurilor din județ în conformitate cu noile prevederi legale impuse de UE, altfel județul riscă să plătească amenzi uriașe sau chiar să piardă licența de operare a depozitului ecologic de deșeuri de la Doba.

Termenul de 30 iunie a fost stabilit în urma unui control efectuat la sfârșitul anului trecut de către Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, care a dispus obligația Consiliului Județean Satu Mare de a eficientiza activitatea de colectare selectivă, respectiv de reciclare a deșeurilor.

Adică se știa de la sfârșitul anului trecut că trebuie luate măsuri urgente, însă conducerea județului a amânat până în ultima clipă primii pași făcuți în această direcție.

Asta în condițiile în care la depozitul ecologic de deșeuri de la Doba, aflat în administrarea Consiliului Județean, există de ani de zile un utilaj în valoare de vreo 8 milioane de euro, cumpărat la vremea respectivă exact cu scopul de a eficientiza reciclarea deșeurilor adunate în groapa ecologică de gunoi a județului.

Rezultatele reciclării din ultimii ani la depozitul din Doba au fost dezvăluite vineri dimineața, în cadrul unei conferințe de presă, de către deputatul liberal Adrian Cozma, cel care a primit acest răspuns oficial de la Ministerul Mediului.

În tabelul de mai jos sunt înșirate cantitățile de deșeuri depozitate la Doba între anii 2020 – 2022, precum și cantitățile infime care au ajuns să fie reciclate, reprezentând sub 0,10% din cantitatea totală.

Tot Adrian Cozma a dezvăluit că, în paralel cu înființarea acestei firme noi cu manageri și personal plătit de la bugetul județului, Primăria Satu Mare pregătește o licitație pentru desemnarea unei firme care se va ocupa exact cu colectarea selectivă, respectiv reciclarea deșeurilor adunate de la sătmăreni.

Deputatul liberal a avertizat că toate aceste manevre pot să aibă o singură consecință pentru sătmăreni: dublarea sau chiar triplarea, din toamnă, a prețului plătit pentru serviciile de salubritate.

1267 vizite
Distribuie pe