Locale Altele
Sambata, 26 Octombrie 2024
Sam, 26 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Întâlnirea şvabilor de pretutindeni
Florin Răchitan  - Luni, 23 August 2010

Cea de-a XXI-a ediţie a întâlnirii şvabilor sătmăreni, desfăşurată la sfârşitul săptămânii trecute, a fost o manifestare ce a depăşit ca amploare toate ediţiile de până acum, transformându-se într-o sărbătoare a şvabilor de pretutindeni.


 

La evenimentele culturale organizate în municipiul-reşedinţă de judeţ, precum şi la Urziceni, au participat nu mai puţin de 35 de ansambluri folclorice şi delegaţii ale şvabilor din judeţul Satu Mare, din Reşiţa, Timişoara, dar şi din Ungaria şi Germania.


 

În cursul zilei de sâmbătă, tinerii în costume populare şvăbeşti au defilat prin centrul municipiului Satu Mare şi au dansat pentru spectatori în parcul din Piaţa Libertăţii.


 

Duminică dimineaţa, şvabii din Urziceni au trecut graniţa la fraţii lor din localitatea Vallaj din Ungaria, pentru a sărbători împreună aşezarea lor pe aceste meleaguri în urmă cu aproape 300 de ani.
 

 

După slujba religioasă festivă, oficiată în somptuoasa biserică catolică din Vallaj de către episcopul sătmărean Eugen Schonberger, membrii celor două comunităţi de şvabi au trecut din nou graniţa, de data aceasta pentru a participa la sărbătoarea din centrul comunei Urziceni, la care a fost prezent şi preşedintele Consiliului Judeţean, Csehi Arpad.


 

Cu această ocazie, oficialităţile prezente au dezvelit în biserica din Urziceni o placă comemorativă în cinstea primului preot al şvabilor stabiliţi în comuna respectivă, Johann Holzer, după care localnicii şi oaspeţii lor s-au delectat cu spectacolul prezentat de ansamblurile folclorice.

12671 vizite
Distribuie pe