Locale Altele
Sambata, 26 Octombrie 2024
Sam, 26 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Alegeri locale în judeţul Satu Mare
SM Online  - Duminica, 10 Iunie 2012

UPDATE ora 21: Gata, s-au închis urnele. Potrivit informaţiilor de ultimă oră, în cartierele Sătmarului s-a înregistrat un flux neobişnuit de mare de alegători la secţiile de votare, ceea ce a plasat judeţul peste media naţională în ceea ce priveşte prezenţa la vot. Rămâne de văzut pe care dintre cei doi candidaţi, aflaţi la ora 17 aproape la egalitate, îi avantajează această mobilizare pe ultima sută de metri. Rămâneţi pe SM Online să aflaţi rezultatul.


UPDATE ora 18.30: Luptă strânsă la Satu Mare

 

Conducerile USL şi UDMR anunţă că, având în vedere prezenţa la vot mai bună decât în urmă cu patru ani, în municipiul Satu Mare este o luptă foarte strânsă între candidaţii celor două formaţiuni politice la Primărie, Dorel Coica, respectiv Iuliu Ilyes. UDMR recunoaşte că această situaţie se datorează mobilizării mai bune a electoratului românesc, dar rezultatul final depinde de voturile ce vor fi exprimate până la ora 21.

 

Se pare că până la ora 17, prezenţa la vot la nivelul judeţului a fost de 39,72 %, iar la Satu Mare 37, 21 %.


UPDATE ora 16: Prezenţa la vot continuă să fie foarte slabă în judeţul Satu Mare, aceasta fiind de doar 25,63 %, faţă de media naţională de 27,69 % la ora 14. Nu e o consolare nici faptul că bucureştenii au şi mai puţin chef de alegeri. În mediul urban prezenţa a fost de 24,92 %, iar în mediul rural de 26,35 %. În municipiul Satu Mare ne situăm la 26,60 %.


UPDATE ora 13:
Potrivit informaţiilor date publicităţii de Biroul Electoral Judeţean, până la ora 10 sătmărenii s-au prezentat la urne în procent de 7 %, ceea ce ne situează în coada clasamentului naţional în ceea ce priveşte prezenţa la vot. În municipiul Satu Mare, au votat până la ora respectivă 7,17 % dintre alegători, dar totalul alegătorilor din oraşele judeţului nu a depăşit 6,70 %. În mediul rural au votat 7,31 %.

Jurnalişti agresaţi

Polițiștii Secției 6 Tășnad Poliție Rurală au întocmit acte premergătoare începerii urmăririi penale sub aspectul comiterii infracțiunilor de ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea liniștii publice, precum și loviri sau alte violențe, pe numele unei femei de 36 de ani din localitatea Eriu Sâncrai.

 

Danica C. este suspectată de agresarea a doi jurnaliști, redactor și cameraman ai unui cotidian local, respectiv televiziune locală. Incidentul a avut loc în fața secției de votare din localitatea Craidorolț, prin aceste manifestări contrare bunelor moravuri tulburându-se liniștea și ordinea publică. Polițiștii continuă cercetările în vederea clarificării cauzei sub toate aspectele.


 

Incidente electorale

 

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Carei au depistat și sancționat contravențional un bărbat de 63 de ani din localitate pentru continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale. Bărbatul sancționat avea aplicate pe autoturismul parcat în fața unei secții de votare din municipiul Carei două afișe electorale care promovau un anumit candidat pentru alegerile locale. Cuantumul sancțiunii aplicate de polițiști în acest caz se ridică la suma de 1.400 lei, totodată fiind înlăturate materialele electorale.

 

De la Peleş, din comuna Lazuri, ne-au parvenit informaţii potrivit cărora reprezentanţii PD-L umblă din casă în casă şi îi îndeamnă pe localnici să meargă la vot. Un partid concurent adună dovezile pentru a depune plângere la Poliţie.

Reprezentanţii UDMR protestează faţă de ritmul lent în care se desfăşoară procesul de votare la Viile Satu Mare. În opinia lor, preşedinţii secţiilor de votare trag de timp în mod intenţionat, găsind diverse scuze, pentru a-i descuraja pe alegătorii care formează deja cozi lungi în faţa secţiilor de votare şi a-i determina să plece acasă fără a-şi exercita dreptul de vot.

 

Tot UDMR protestează împotriva unor mesaje pe care le-ar fi primit în cursul zilei mai mulţi sătmăreni de la un robot telefonic ce îi îndeamnă să voteze candidaţii USL. Reprezentanţii UDMR au depus deja plângere la Poliţie în acest sens.

În secţia de votare nr.43 amenajată în incinta Liceului de Industrie Alimentară din Satu Mare a fost suspendat procesul de votare la ora 14, după ce observatorul din partea USL a înmânat unui alegător mai multe buletine de vot decât numărul maxim la care avea dreptul. Preşedintele secţiei de votare a suspendat activitatea pe perioada cercetărilor, procesul de vot fiind reluat la ora 14.40, după ce observatorul USL a fost atenţionat verbal să renunţe la asemenea practici.

În acelaşi timp, conducerea PNL Satu Mare a depus o sesizare la Poliţie după ce toţi membrii organizaţiei municipale a acestui partid au primit pe telefoanele lor mobile un SMS despre o presupusă trădare a candidatului USL la Primărie, Dorel Coica. Mesajul se încheie cu sloganul electoral al UDMR: Continuăm împreună!


Secţiile de votare s-au deschis la ora 7 dimineaţa şi încă de atunci au început primele incidente electorale.

Reprezentantul unei formaţiuni politice în comisia electorală dintr-una din secţiile municipiului Satu Mare s-a prezentat cu o listă conţinând numele şi adresele  presupuşilor simpatizanţi arondaţi la secţia respectivă, el având sarcina ca în cursul zilei să verifice dacă aceştia se prezintă sau nu la vot. Conducerea Biroului Electoral Municipal a decis confiscarea acestei liste şi îndepărtarea ei din incinta secţiei de votare.
  

Alte informaţii despre incidente electorale ne-au parvenit de la Căpleni unde se pare că reprezentanţii partidului care-l susţine pe actualul primar al comunei au oferit încă de dimineaţă pălincă gratis în schimbul unor voturi. În acest caz s-a făcut plângere la Poliţie din partea unui partid concurent.

 

Tot la orele dimineţii au votat şi principalii candidaţi pentru posturile de conducere de la Primăria şi Consiliul Judeţean Satu Mare.

 

Primul a fost candidatul USL pentru preşedinţia Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, care a votat la secţia amenajată în incinta Liceului Teologic Reformat. El a venit cu soţia sa şi fiul în vârstă de 9 ani, căruia i-a arătat toate fazele votării. „Votez pentru familie, pentru copii, pentru sătmărenii şi copiii lor, pentru reîntregirea familiilor sătmărenilor, pentru a doua modernizare a Sătmarului” -  a declarat Adrian Ştef.


Adrian Ştef a fost urmat, la scurt timp, de contracandidatul său din partea UDMR, Csehi Arpad, care, după ce a introdus buletinele în urnele de vot, a declarat reprezentanţilor presei: „Am votat pentru o echipă capabilă să ducă la bun sfârşit proiectele începute în primul meu mandat în judeţul Satu Mare. Am votat să continuăm împreună”.

 

La ora 10, la secţia de la Asociaţia Judeţeană de Fotbal a sosit candidatul USL la Primăria Satu Mare, Dorel Coica, însoţit de doamna Coica şi fiica lor, ambele în rochii identice. După ce şi-a exercitat dreptul la vot, Dorel Coica a declarat: „Am votat pentru schimbare şi pentru  retrezirea municipiului Satu Mare, pentru plasarea oraşului într-o Europă modernă şi civilizată”.



 

Contracandidatul său din partea UDMR, Iuliu Ilyes, a votat la aceeaşi oră, dar la secţia de la Şcoala nr.10.



„Am votat pentru o administraţie corectă şi pentru a păstra spiritul specific Sătmarului. Doresc să continui proiectele începute şi să demarez alte proiecte de importanţă strategică ce vor asigura dezvoltarea municipiului Satu Mare” – a declarat Iuliu Ilyes.

13514 vizite
Distribuie pe