Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Acțiuni de prevenire la Școala Gimnazială din Rătești
Jandarmeria Satu Mare  - Joi, 30 Mai 2013

Jandarmii sătmăreni desfăşoară acţiuni menite să prevină  delincvenţa juvenilă în şcoli în cadrul Campaniei „Parteneri pentru siguranţă în şcoală, pe stradă şi acasă”.

 


Joi, cu începere de la ora 11.00, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Satu Mare a  desfăşurat o acţiune de prevenire a delincvenţei juvenile  la clasele a VII-a  şi a VIII-a din cadrul Şcolii Gimnaziale Răteşti. Acţiunea s-a desfăşurat  la solicitarea  şcolii de a sprijini demersul educaţional, în sensul creşterii şi educării elevilor într-o societate « Fără violenţă !» şi are la bază acordul partenerial încheiat între cele două institiţii.

Jandarmii sătmăreni, la solicitarea Directorului şcolii,  profesor Mureşan  Ligia Alina, i-au  instruit pe elevi cu privire la formele şi  escaladarea violenţei.

 


Totodată au fost purtate discuţii asupra  cauzelor generatoare ale violenţei şi asupra efectelor pe termen scurt, mediu şi lung ale violenţei asupra personalităţii copilului.

Jandarmii au dorit să-i sensibilizeze pe elevi cu privire la respectarea normelor de conduită şi a legii atât pe timpul cât sunt la şcoală, cât şi în timpul lor liber, acasă sau pe stradă.

 


După prezentarea aspectelor teoretice, oamenii legii au urmărit atragerea audienţei spre dialog şi expunerea propriei păreri cu privire la violenţă  şi la modul in care trebuie să acţioneze în caz de violenţă.

Elevilor le-au fost prezentate diferite aspecte referitoare la modul în care trebuie să  evite formele de violenţă, iar dacă sunt martori sau chiar victime, cum trebuie să acţioneze.


Violenţa, cu toate formele ei, este o realitate care îşi face simţită prezenţa din ce în ce mai mult în societate,  chiar şi în şcoală, unde există un nivel de indisciplină inerent, ca rezultat al faptului că elevii sunt la o vârstă la care sunt tentaţi să treacă peste reguli, iar această indisciplină poate duce la un comportament violent.


În general, faptele antisociale cele mai întâlnite în şcoală sunt agresiunile exprimate prin: injurii, jigniri, îmbrânceli sau intimidări.


Pornind de la acestea, de cele mai multe ori izbucnesc conflicte cu o justificare minoră, însă care pot culmina cu agresiuni fizice, cu consecinţe dintre cele mai grave.

Un aspect esenţial al acestei acţiuni a fost conştientizarea elevilor cu privire la faptul că a fi violent nu înseamnă a fi puternic şi totodată « Violenţa nu te face mai puternic ! ».

 


De aceea cele două instituţii Şcoala şi Jandarmeria acţionează pentru a  fi Parteneri pentru siguranţă în şcoală, pe stradă şi acasă.

 

Pentru a face întâlnirea dintre cele două instituţii mai atractivă, jandarmii au pregătit surprize elevilor.

Astfel, elevii  claselor a VII-a şi a VIII-a au putut testa modul de amprentare, fiind  îndrumaţi de specialistul Jandarmeriei, plt. Oros Florentin.

 

Pentru că se apropie cu paşi repezi Ziua Copilului, elevii claselor primare au primit din partea jandarmilor baloane colorate, inscripţionate cu mesajele campaniei.

 


Activitatea a fost apreciată ca o reuşită de copiii prezenţi, dar şi de cadrele didactice care i-au însoţit, prof. Brata Roxana, prof. Chiş Adina, înv. Zevedei Ioana şi Jakab Emese.

La finalul activităţii, jandarmii le-au transmis elevilor şi cadrelor didactice vacanţă plăcută cu mult soare şi multe bucurii şi să nu uite să respecte regulile de conduită şi pe timpul vacanţei.

1551 vizite
Distribuie pe