Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleSportAlteleAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Vrei să îți extinzi afacerea într-o țară vecină? Iată 3 aspecte legale de care să ții cont
SM Online  - Marti, 22 Octombrie 2024

Legislația uniformă aplicabilă la nivelul Uniunii Europene deschide calea multor afaceri românești de a se extinde peste graniță, iar dacă te tentează această idee, Bulgaria și Ungaria sunt două dintre statele membre în care îți poți desfășura activitățile destul de ușor, având în vedere că ambele sunt aproape de România.

Chiar dacă anumite directive europene au fost transpuse în legile naționale există totuși și diferențe legislative pe care fiecare țară le are, astfel că mai jos poți descoperi care sunt 3 dintre cele mai importante aspecte de care să ții cont în ideea extinderii afacerii tale.

Care sunt cele mai importante aspecte pe care să le ai în vedere când îți extinzi afacerea

1.   Necesitatea obținerii anumitor aprobări sau autorizații

Unul dintre cele mai importante aspecte pe care să le verifici este dacă ai nevoie să obții anumite autorizații, aprobări sau trebuie să depui vreo notificare la un anumit organism din țara respectivă. Acest lucru contează într-o măsură destul de mare, deoarece poate fi nevoie să pregătești anumite documente, îngreunându-ți astfel planurile. Așadar, înainte de a-ți deschide un punct de lucru acolo, verifică legile țării în legătură cu domeniul de activitate în care operează firma ta.

2.  Sistemul de impozitare

Chiar dacă legislația europeană armonizează anumite reguli, acestea se referă de cele mai multe ori la standardele de raportare financiară. Astfel, taxele și impozitele pe care le ai de plătit în Ungaria sunt diferite de cele din Bulgaria, cele două exemple de mai sus. Chiar și structura anului financiar poate fi diferită, așadar, ține cont de acest aspect.

Ce poți face pentru a fi în deplină legalitate în ceea ce privește impozitarea este să iei în considerare externalizarea serviciilor de contabilitate pentru partea străină a afacerii tale. Cu ajutorul Forvis Mazars, vei beneficia de experiență internațională în ceea ce privește impozitarea, dar poți afla și dacă firma ta este eligibilă pentru diverse deduceri fiscale.

3. Legislația muncii

Indiferent că vei avea nevoie de doi, trei sau mai mulți angajați, Codul muncii este o altă lege pe care să o respecți când îți extinzi afacerea. Chiar și în cazul în care transferi personal din România acolo, trebuie să respecți legislația în ceea ce privește salariul minim, orele de muncă și suplimentare, plata impozitului pe venit și chiar a contribuțiilor financiare care sunt specifice țării respective. Așadar, este recomandat să îți faci temele foarte bine înaintea demarării procesului de înființare a unei societăți în orice alt stat membru UE.

În concluzie, extinderea unei afaceri în afara granițelor României este o soluție de a genera profit. Înainte de a face acest pas, însă, trebuie să te interesezi foarte bine despre tot ce înseamnă legislația specifică țării respective pentru a-ti ușura munca. În acest proces, poți apela la ajutor profesionist atât înainte, cât și după deschiderea punctului de lucru, astfel încât să îți fie ușor să respecți legile statului în care ai hotărât să extinzi afacerea.

 
217 vizite
Distribuie pe