Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Colegiul „Ioan Slavici”, locul II la concursul „Cultură și civilizație”
Colegiul Național „Ioan Slavici” Satu Mare  - Joi, 4 Iunie 2015

Între 28 – 31 mai 2015, la Botoșani a avut loc etapa națională a concursului „Cultură și civilizație în România”.

După ce în anii 2012 și 2014, echipajul Colegiului Național „Ioan Slavici” din Satu Mare, a reușit să obțină premiul I, în cadrul secțiunii Monografii istorice locale, de data aceasta echipa reputatului colegiu sătmărean a obținut locul al II-lea în cadrul secțiunii „Studiu privind particularităţi etnografice/etnologice şi lingvistice locale”.

Echipajul a fost format din elevele Patricia Ardelean (clasa a XI-a E), Nicole Schvarckopf (clasa a XI-a G) și Veres Gabriela (clasa a XI-a F). Fetele au prezentat  lucrarea „Tradiții culinare sătmărene”. Patricia a prezentat tradiții culinare și rețete specifice zonei Codrului, Nicole tradiții gastronomice șvăbești, iar Gabriela a prezentat rețete specifice comunității maghiare (bazându-se pe un caiet cu rețete de la 1889, care i-a aparținut unei strămoașe de-a ei).

La această fază națională au participat echipaje din 38 de județe. Ca de obicei, juriul a fost format din inspectori de specialitate din Ministerul Educației (istorie, limba și literatura română), precum și din experți în etnografie.

Concursul „Cultură şi civilizaţie în România” este o competiţie cu caracter interdisciplinar ce se adresează elevilor din ciclul liceal. Cele trei secţiuni ale concursului sunt: Studiu privind particularităţi etnografice/etnologice şi lingvistice locale, Studiu privind mentalităţi culturale şi cercetare sociologică, Monografii istorice locale.

Pentru participarea la concurs, fiecare echipaj pregăteşte un portofoliu care cuprinde prezentarea scrisă din perspective teoretică a temei alese: analiza istorică, lingvistică, etnografică, sociologică, religioasă, cu evidenţierea aspectelor de interculturalitate. Urmează apoi proba practică, care constă în susţinerea/ilustrarea temei alese. Durata susţinerii este de 15 minute. Pentru ilustrarea temei alese pot fi utilizate diferite mijloace (grafice, audio-vizuale, obiecte etc). Expunerea se încheie cu prezentarea unui proiect de conservare.

Concursul se desfăşoară în două etape: judeţeană şi naţională. La etapa judeţeană nu există restricţii privind numărul echipajelor participante.

Fiecare judeţ/municipiul Bucureşti este reprezentat la etapa naţională de un echipaj alcătuit din trei elevi din clasele a IX-a, a X-a, a XI-a, a XII-a. Echipajul, care reprezintă judeţul la etapa naţională, este acela care a obţinut primul loc la etapa judeţeană a concursului.

Și în acest an echipajul Colegiului Național „Ioan Slavici” a fost pregătit de profesorii de istorie Radu David și Onac Octavian. Cele trei eleve doresc să mulțumească și profesoarelor Florica Suciu și Helga Szabo, precum și altor colegi care le-au sprijinit în diverse momente din realizarea proiectului.

 

1498 vizite
Distribuie pe