Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Campania „Zero la Mie” a ajuns la Liceul Tehnologic „Ioniță G. Andron” din Negrești Oaș
Poliția Satu Mare  - Miercuri, 8 Noiembrie 2017

Marți, 7 noiembrie a.c., la Liceul Tehnologic „Ioniță G. Andron” din Negrești Oaș, polițiștii și reprezentanți ai C.P.E.C.A. au organizat un nou eveniment în cadrul campaniei Zero la Mie, campanie ce își propune să descurajeze tinerii să consume alcool și droguri, prin mijloace cât mai interactive și experimentale.

Educația e singura cale de a schimba ceva într-o lume ce promovează, încurajează sau, cel puțin, tolerează consumul de alcool, considerat acceptabil în unele medii sociale chiar și în rândul adolescenților sau copiilor.

Deși numeroase infracțiuni sunt comise anual pe fondul consumului de alcool, de la violențe la accidente rutiere grave, de la tâlhării la agresiuni sexuale, puțini sunt cei ce conștientizează riscurile la care se expun chiar și în cazul unui consum ocazional. Ultimele studii realizate în România de către Institutul Național de Sănătate Publică arată că 90% dintre liceeni consumă alcool, majoritatea dintre ei declarând că au început să bea alcool de la vârste cuprinse între 10-15 ani, băutura preferată de aceștia fiind berea.

Pornind de la câteva premise mai ușor de acceptat, cum ar fi aceea că alcoolul este incompatibil cu efectuarea unei activități complexe, spre exemplu cu conducerea autovehiculelor sau aceea că anumite persoane nu ar trebui să consume niciodată alcool pentru că pot genera acte de agresiune sau autoagresiune extremă, elevii au fost convinși treptat de către specialiștii prezenți la cele 3 întâlniri informative organizate la Liceul Tehnologic Ioniță G. Andron, că alcoolul și drogurile nu aduc fericirea, ba din contră, pot cauza numeroase probleme, inclusiv de ordin penal, pentru că aceste substanțe ne afectează în primul rând creierul și, implicit, capacitatea de a judeca și raționa corect.

Sesiunile informative au fost susținute de ofițerii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare, subcomisar de poliție Hrihorișan Felicia și inspector principal de poliție Chiorean Liviana și de specialistul în prevenire al Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog, doamna Câmpan Pușa Beatrix.

Peste 200 de elevi din clasele a XI-a și a XII-a alături de cadre didactice au fost prezenți la informări, iar apoi, o parte din ei și-au demonstrat cunoștințele dobândite prin participarea la un concurs, fiecare clasă având posibilitatea de a-și desemna câte 3 reprezentanți. În pauze toți elevii liceului au putut vizita standul informativ și au avut posibilitatea de a testa ochelarii ce simulează starea de ebrietate dar și pe cei ce redau o parte din tulburările induse de droguri ilegale.

Marele câștig a fost interesul și receptivitatea tinerilor implicați pe tot parcursul zilei, ceea ce ne face să credem că schimbările pot fi produse dacă mijloacele prin care promovăm schimbarea sunt adaptate nevoilor informaționale ale participanților.

La bunul mers al evenimentului și-au adus contribuția directorul Liceului, domnul prof. Hotca Ovidiu și doamna consilier școlar Mariana Negrea.

 

Tags: campanie  zero la mie  negresti oas  
1497 vizite
Distribuie pe