Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Ei sunt olimpicii de la „Eminescu”, mândria Sătmarului
Veronica Hodas  - Marti, 17 Aprilie 2018

La Colegiul Național „Mihai Eminescu” a avut loc marți o conferință de presă dedicată elevilor care au obținut rezultate deosebite la olimpidele naționale.

Olimpiada este competiția cea mai puternică a unei discipline dar, în afară de aceasta, există și numeroase concursuri care pot antrena competențele, abilitățile elevilor.

De la începutul prezentului an școlar și până în prezent, 70 de elevi au participat la diverse concursuri, conferințe naționale și internaționale, culegând 29 de premii și mențiuni. La competițiile de bază, olimpiadele școlare pe discipline, au participat la etapa națională 39 de elevi. Dintre aceștia, șase elevi au participat la câte două olimpiade naționale, așadar numărul de participări este, de fapt, de 45.

Elevii eminescieni au obținut în acest an școlar, la olimpiadele naționale, două premii II, două premii III și patru mențiuni. Cele opt premii sunt acordate de Ministerul Educației Naționale. În afară de aceste premii, eminescienii participanți au mai fost recompensați cu 12 premii speciale.

Este o mândrie pentru noi faptul că două eleve sunt calificate pentru a concura la etapa internațională a Olimpiadei Lectura ca abilitate de viață - 2018, iar un elev a fost selectat în lotul lărgit al României pentru Olimpiada Internațională de Științe a Uniunii Europene - 2019.

Toate aceste rezultate sunt motive de mândrie pentru noi, dar și pentru sătmăreni, în general. Elevii și profesorii Colegiului Național Mihai Eminescu demonstrează încă o dată că sunt competitivi la nivel național și internațional.”, a menționat directorul Colegiului, Liviu Rotaru.

Aceste rezultate se datorează muncii depuse. Olimpicii sătmăreni au făcut sacrificii și au depus multă muncă pentru a ajunge la aceste performanțe deosebite.

Iată elevii care au obținut premii și menționi acordate de Ministerul Educației Naționale :

Lectura ca abilitate de viață

Dan Alexandra Nicoleta - clasa a XII-a B, premiul II, coordonator prof. Seicean Delia

„Când eram mică, adică prin ciclul gimnazial, mă uitam la elevii olimpici din clasele mai mari ca la niște supraoameni, în sensul înțeles de Nietzsche, acela de oameni înzestrați cu puteri neobișnuite, care au capacitatea de a înțelege meandrele întregului univers. Nu pot să spun că mi-am propus vreodată să fiu olimpică. Deși i-am admirat pe cei care aveau acest statut, a deveni olimpică nu a reprezentat un scop pentru mine. Faptul că totuși am ajuns să particip la etapele județene și naționale ale olimpiadelor, a fost, mai degrabă, un complot al sorții. M-a fascinat dintotdeauna lumea cărților, în labirintul căreia mi-a plăcut să mă las purtată. Eram nerăbdătoare să înfrâng, precum Tezeu, Minotaurul, iar firul Ariadnei m-a condus cumva, fără voia mea, pe drumul olimpiadelor.”, a spus Alexandra.

Ruba Maria Silvia, clasa a X-a D, premiul III, coordonator prof. Ziman Dorina

Ambele eleve sunt calificate la Olimpiada Internațională de Lectură, 2018.

Fizică -  Popan Cosmin Andrei, clasa a VII-a, premiul II și medalie de aur a Societății Române de Fizică (SRF), coordonator prof. SOLSCHI VIOREL

„În calitate de olimpic medaliat la Olimpiada de Fizică, cât și de elev la Colegiul Național Mihai Eminescu, vreau să le mulțumesc pentru tot ajutorul acordat tuturor profesorilor care s-au implicat în pregătirea mea la această olimpiadă și nu numai. Fără dumnealor, cu siguranță nu aș fi ajuns unde sunt acum. Participarea la concursuri și olimpiade este pentru mine nu doar un mijloc de autoevaluare, ci și o oportunitate de a vizita orașe și chiar țări străine, formând prietenii cu alte persoane care au aceleași pasiuni ca și mine. Doresc să le transmit și elevilor un mesaj: Toți oamenii au părți bune și părți rele, de aceea e important pentru fiecare să își găsească un domeniu (fie el materie școlară, sport sau artă) care îl pasionează și să muncească cu sârguință în acea direcție pentru a putea ajunge, în final, să fie mulțumit de propriile realizări și să își aleagă o carieră unde va munci cu plăcere.”

Biologie – Nastai Mihnea, clasa a IX-a D, premiul III, coordonator prof. dr. GROZA LAURA (CNME, CJE).

„În ceea ce privește pregătirea pentru olimpiadă, deoarece biologia este în mare parte o disciplină teoretică, consider că este foarte important să fii autodidact. Evident, nu trebuie să lipsească ambiția și o pasiune pentru științele reale.”

Elevul este selectat în lotul lărgit al României pentru Olimpiada Internațională de Științe a Uniunii Europene – 2019 (EUSO).

Informatică

Uzum Răzvan Viorel, clasa a VIII-a, mențiune și medalie de argint, coordonator prof. ȘANDOR NICOLETA (CNME, CJE).


„Mi-am ocupat un loc în această clasă în urma testării pentru clasa a V-a. Fiind foarte sociabil și sincer, m-am integrat perfect în colectivul de elevi ambițioși și dornici de performanță. Informatica este pasiunea mea și am fost stimulat de doamna dirigintă, profesor Nicoleta Șandor, care ne predă informatica, să particip la toate concursurile și olimpiadele județene și naționale. Tot la inițiativa dumneaei particip săptămânal la Centrul Județean de Excelență. În urma muncii perseverente și a pasiunii pentru informatică, rezultatele nu s-au lăsat așteptate. La olimpiada națională de informatică de anul trecut, ținută la Sibiu, am obținut medalia de bronz, iar anul acesta am participat tot la faza națională, ținută la Târgu Jiu, unde am obținut medalia de argint. Consider că performanța de anul acesta este o încununare a eforturilor depuse de mine prin studiul individual. Acestor eforturi li se adaugă cele ale domnilor profesori de la clasa noastră, care n-au uitat să ne felicite pentru medaliile și mențiunile obținute. Performanțele naționale nu ne fac cinste numai nouă, ci și colegiului de renume cel care este Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Satu Mare. La sfârșitul clasei a VIII-a, m-am hotărât să dau admitere la acest colegiu, urmându-mi pasiunea, informatica, profil de mare viitor, după părerea mea. Nu-mi place să dau sfaturi, dar sper să-mi urmeze exemplul și ceilalți elevi, care vin din urmă și care speră să-și ocupe un loc binemeritat în cadrul acestui colegiu. Le urez să nu se întoarcă din drumul ales și să fie presărat cu multe reușite!”

Coroian David Nicolae, clasa a IX-a B, mențiune și medalie de aur, coordonatori prof. DURLA PAȘCA ELENITA (CNME), prof. ȘANDOR NICOLETA (CJE).

„Sunt pasionat de programare din clasa a V-a, când am participat pentru prima oară la Olimpiada Națională de Informatică. De atunci, în fiecare an, m-am calificat la faza națională a olimpiadei, unde am obținut două medalii de argint, una de bronz și o mențiune. Anul acesta am obținut cea mai bună performanță personală: locul 5, medalie de aur și mențiune. Pasiunea mea pentru informatică m-a determinat să particip la numeroase concursuri naționale și internaționale, unde am obținut multe premii. Aceste rezultate se datorează unei munci susținute, continue pe care am depus-o în ultimii 5 ani. Informatica a fost, este și va fi mereu principala mea pasiune și în viitor va deveni profesia mea.”

Limba engleză - Lungu Alexandra Cristina, clasa a XII-a A, mențiune, coordonator prof. CSIRAK MIRABELA

„Încă din frageda-mi copilărie, limba engleză a devenit parte din mine. O căutam peste tot, dar și ea mă găsea mereu. După ani și ani, când poarta spre olimpiade și excelență mi-a fost deschisă, am știut că eu și engleza aveam să ne regăsim odată și pentru totdeauna, o legătură prea simplu spus permanentă, mai degrabă înlesnită și fortificată de trecerea timpului. Ne completăm una pe alta, ea dezvăluindu-mi o valoroasă rețetă a succesului: trup și suflet, dar și niște know-how.”

Limba și literatura română

RUBA MARIA SILVIA, clasa a X-a D, mențiune, coordonator prof. ZIMAN DORINA


„Participarea la etapa națională a acestor două olimpiade reprezintă în sine o mare bucurie pentru mine, fiind ocazia  de a întâlni tineri frumoși, inteligenți, cultivați, cu care împărtășesc aceeași pasiune pentru literatură, filosofie, artă și cultură. Faptul că mă aflu printre ei înseamnă că sunt în locul cel mai potrivit pentru mine, iar calificarea mea pe locurile 3, respectiv, la nivel național, este o satisfacție în plus.”

Tags: olimpici  elevi  mihai eminescu  satu mare  
3445 vizite
Distribuie pe