Locale Altele
Sambata, 26 Octombrie 2024
Sam, 26 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Raul Handrău, premiul I la concursul internațional „Tinerii spun NU discriminării”
Colegiul Național „Mihai Eminescu” Satu Mare  - Joi, 13 Decembrie 2018

Vineri, de la ora 12, la Consiliul Județean Timiș, în Sala Revoluției a avut loc festivitatea de premiere a concurenților din cadrul Concursul Internațional „Tinerii spun NU discriminării”.

Ajuns la cea de-a III-a ediție, concursul este organizat de Asociaţia Română pentru Dezvoltare Europeană Timișoara (ARDE) în colaborare cu Inspectoratele Școlare Județene din Banat și Transilvania, având ca invitați în cadrul proiectului Consiliul Naţional Contra Discriminării (CNCD), Institutul Intercultural Timișoara (IIT), Asociaţia pentru Promovarea Femeii din România (APFR) și Casa Corpului Didactic Timiș.

Concursul a avut două secțiuni: eseu și fotografie, elevii participanți alături de cadrele didactice care i-au coordonat fiind încurajați să surprindă în lucrările lor semnificația și implicațiile a ceea ce reprezintă discriminarea în societatea contemporană.

Lucrările înscrise în concurs au fost extrem de numeroase și bine realizate, remarcându-se însă, în mod special, fotografia realizată de Raul Handrău, elev în clasa a X-a A, la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” din Satu Mare, fotografie care a obținut locul I, fiind extrem de apreciată de membrii juriului.

Fotografia, intitulată ”Connexus” surprinde și transmite un mesaj extrem de relevant în contextul temei abordate în cadrul acestui concurs, și anume importanța acceptării și unității în ciuda diferențelor care ne separă.

La concurs, la secțiunea Fotografie, au mai participat elevii Pintea Raluca, clasa a X-a D și Pop Ariana Alexa, clasa a X-a A.

Discriminarea, o realitate din păcate prezentă sub multe forme în societatea noastră poate fi înțeleasă și combătută prin diverse modalități, una dintre ele fiind arta, fotografia, după cum ne relatează și Raul Handrău:

”Baza fotografiei, dar și cel mai dificil element, este înglobarea unei povești într-un singur cadru. Acest lucru face din fotografie o provocare, dar una care îmi face plăcere să o depășesc. Așa că pentru a cuprinde un subiect ca discriminarea trebuia să mă pregătesc de o călătorie. Am început cu includerea unui element al identității naționale, hora, trecând ușor la ideea de discriminare, lăsând loc de subiectivism, astfel încât fiecare ”lector” al poveștii mele să poată reflecta, asociind situații din propriul cotidian.

Astfel, discriminarea poate fi combătută printr-o multitudine de metode, ca de exemplu chiar fotografia, rezultatele fiind vizibile prin contrastarea actualelor generații cu cele viitoare.”

Coordonarea proiectului ”Tinerii spun NU discriminării” la nivelul Colegiului Național Mihai Eminescu a fost asigurată de d-na dir. adj., prof. Cherecheș Nicoleta și d-na consilier școlar, prof. Varadi Cornelia.

 

960 vizite
Distribuie pe