Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Activități informativ-preventive ale polițiștilor în cadrul proiectului ,,ÎMPREUNĂ PENTRU UN INTERNET MAI BUN”
Poliția Satu Mare  - Marti, 6 Februarie 2024

Pentru a atrage atenția asupra faptului că INTERNETUL este o lume a culorilor și a umbrelor, a  vizibilului și invizibilului, sigur, dar și periculos, pentru a face din Internet un loc mai sigur și mai bun pentru copii și tineri, ZIUA SIGURANȚEI PE INTERNET este sărbătorită în fiecare an.

Anul acesta, data de 6 FEBRUARIE, ZIUA SIGURANȚEI PE INTERNET când toți vom fi uniți sub egida ,,ÎMPREUNĂ PENTRU UN INTERNET MAI BUN”,  ne va încuraja să ne conjugăm eforturile și să ne aducem aportul la un Internet mai bun.

În acest context, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare, Compartimentul Analiza și Prevenirea Criminalității au desfășurat trei activități de sensibilizare, evenimente destinate creșterii gradului de conștientizare al vulnerabilităților din mediul online, pe fondul dezvoltării semnificative a activităților pe internet. Gazdele acestor evenimente au fost tinerii din ciclul gimnazial  ai Liceului cu Program Sportiv Satu Mare, elevii Liceului de Arte ,,Aurel Popp” Satu Mare și elevii beneficiari ai serviciilor oferite de către Centrul ,,ALTER EGO” Satu Mare.

S-au adus în prim plan atât oportunitățile, cât și riscurile asociate internetului, pornind de la premisa că tehnologiile digitale pot reprezenta un mediu de lucru excelent, ce permite găsirea unor informații, socializarea, învățarea, dar și joaca, o modalitate de a rămâne conectați cu familia și prietenii, accesarea diverselor servicii de la domiciliu. În același timp, au apărut și avertismente referitoare la faptul că multe instrumente și servicii online nu sunt concepute întotdeauna având în vedere interesul superior al copiilor și tinerilor.

Copiii și adolescenții sunt printre cei mai mari consumatori de internet, chat online sau messenger. Însă, în afara informațiilor interesante și a multitudinii de jocuri, internetul este plin și de informații inadecvate și de pericole, pentru că ,,nu tot ce vezi sau citești pe Internet este adevărat”. Uneori, copiii și tinerii pot fi expuși intențiilor răuvoitoare ale unor persoane, una dintre cele mai mari primejdii la care se expun când accesează Internetul în lipsa părinților fiind  hărțuirea online.

Astfel, polițiștii au prezentat copiilor câteva reguli și sfaturi, desprinse din conținutul tematic al filmulețelor prezentate:

Persoanele pe care nu le cunoști sunt persoane străine! Acestea pot fi altcineva decât spun că sunt!

Poartă-te frumos cu ceilalți pe Internet, așa cum o faci la locul de joacă!

Nu spune nimănui adresa ta, școala la care înveți sau alte date personale despre tine!

Dacă simți că ceva este în neregulă, spune părinților sau unei persoane adulte în care ai încredere!

Iar pentru tinerii din ciclul gimnazial, s-au reactualizat informațiile legate de pericolul existent în a deveni o victimă a traficului de persoane, a fi ademenit sau implicat în activități ilegale. Un lucru cert este faptul că mulți tineri, extrem de deschiși către nou, către subiectele care odinioară erau tabu, au descoperit o nouă metodă de comunicare, una destul de des aplicată mai ales în rândul celor care au o relație la distanță.

Internetul este parte din viața de zi cu zi, fie că socializăm cu prietenii, facem temele pentru casă, ascultăm muzică sau urmărim vloggerul preferat. Totuși este foarte important să FIM RESPONSABILI și ATENȚI!, ZIUA SIGURANȚEI PE INTERNET oferindu-ne oportunitatea de a sublinia necesitatea folosirii responsabile a spațiului virtual.

998 vizite
Distribuie pe