Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Lecție despre delincvența juvenilă, susținută de polițiști la Școala Gimnazială nr.1 din Carei
Poliția Satu Mare  - Marti, 24 Septembrie 2024

,,Gândurile unui adolescent – între limite și perspective” este un proiect inițiat de către Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare, Compartimentul Analiză și Prevenirea Criminalității, care se desfășoară și în acest an, în parteneriat cu Serviciul de Probațiune Satu Mare.

Cu adresabilitate elevilor din cadrul unităților de învățământ sătmărene, proiectul își propune să aducă în prim plan domeniul delincvenței juvenile, cu accent pe răspunderea  penală a tânărului elev, fie el minor sau major. Se urmărește sensibilizarea unei categorii aparte din comunitatea sătmăreană – tinerii,  cu privire la săvârșirea unor infracțiuni care atrag după sine măsuri neprivative sau  privative de libertate. Totodată, noile reglementări legislative constituie subiectul întâlnirilor elevilor cu polițiștii din structura prevenire. În cadrul activităților se apelează și la anumite exemple, pentru a se asigura operaționalizarea informațiilor teoretice în practică.

Gazda demersurilor întreprinse de polițiștii din structura prevenire, luni, 23 septembrie, pentru implementarea proiectului, a fost Școala Gimnazială nr. 1 Carei, clasele de gimnaziu cu tineri frumoși, dornici de a se afirma, care caută aprecierea și drumul în viață, dar și tineri care greșesc,  care se lasă pradă unor vicii, influențați, uneori, de puterea anturajului, convinși de faptul că ,,mie nu mi se poate întâmpla”.

În acest context, mărturia unui tânăr care  trecut prin experiența unui proces, ca urmare a săvârșirii unei fapte penale, cu toate implicațiile juridice, emoționale, psihologice a reprezentat o  adevărată lecție de viață, exemplul concret al faptului că ,,se poate întâmpla oricui”, că legea se aplică indiferent de statut, condiție socială, economică.

Această mărturie a fost de impact, mai ales când participanții au constatat că în fața lor este chiar persoana în cauză, care nu vorbește din cărți, nu fabulează, nu inventează, ci vorbește apelând la propria experiență de viață, trăită, simțită pe propria piele, petrecută cu câțiva ani în urmă.

Posibilitatea oferită de instituțiile implicate în acest proiect – Poliția și Serviciul de Probațiune - de a aduce în fața elevilor  confesiuni ale unor tineri, apropiați de vârstă cu participanții, de a prezenta povești de viață adevărate, cu protagoniști reali reprezintă o modalitate eficientă de a capta atenția, de transmite informații și mesaje preventive, dar, totodată și o strategie optimă de a influența caractere, de a trage anumite semnale de alarmă, de a contribui nu doar la informarea tinerilor, ci și la formarea lor, ca viitori membri ai comunității, care cunosc și respectă legea.

572 vizite
Distribuie pe