Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Unii mai şi învaţă
Sergiu Lenghel  - Duminica, 25 Aprilie 2010

Unul vrea să ajungă la renumita companie Microsoft, iar altul îşi doreşte să vindece oameni. Fraţii Bura fac zilnic naveta cu microbuzul de la Halmeu la Satu Mare şi învaţă la cel mai prestigios liceu din judeţ, Colegiul Naţional "Mihai Eminescu", unde cel mare va fi în curând şef de promoţie.

 

Provin dintr-o familie modestă, iar atunci când nu muncesc pe câmp, stau cu burta pe carte sau tastează în draci la calculator.


Vlad Bura are vârsta majoratului şi mai are puţin până va absolvi C.N. "Mihai Eminescu". Fratele său, Bogdan, are 15 ani şi este în clasa a IX-a C. Amândoi sunt la profilul mate-informatică.

Dacă Vlad ştie deja că va îmbrăca halatul alb de medic, Bogdan este fascinat de tot ce înseamnă programe pe calculator, iar visul lui este să ajungă în America, la Microsoft.

 

"De mic copil eram cu maşinuţele, le desfăceam să văd cum funcţionează. Îmi plăcea tehnologia. De la cinci ani am calculator, mă pasionează informatica şi tot ce ţine de programare. Am piratat mai multe jocuri, recunosc, şi vreau să mă perfecţionez în fiecare zi, vreau să ştiu tot ce are legătura cu acest domeniu" - mărturiseşte Bogdan, pasionat în aceeaşi măsură de informatică, dar şi de fizică.

 

Tânărul recunoaşte că este o fire total diferită faţă de fratele lui, afirmând că pentru el chimia şi biologia sunt "un fel de chineză", dar încearcă să ţină pasul cu Vlad, care încă din clasa a I-a are doar zece pe linie. Însă Bogdan e cel mai tare la informatică. A dovedit-o anul acesta, când a luat primul loc la olimpiada pe judeţ.

 

Fratele cel mare i-a dat un impuls la învăţătură, dar tot Vlad e cel care petrece cele mai multe ore lecturând pentru şcoală.

 

"Am fost şef de promoţie şi la generală. Din clasa a IX-a şi până acum, am doar medii de zece. Nu mi-am propus însă asta, ţinta mea era măcar 9,5, dar mi-am dat seama că pot mai mult. La începutul liceului eram dezorientat, veneam dintr-un alt mediu. Mi-am spus că informatica îmi poate asigura un viitor strălucit, dintotdeauna îmi plăcea matematica, dar preferinţele mele sunt acum chimia şi biologia. Mă aşteaptă o carieră în medicină, să vedem ce va fi peste şase ani, atât durează facultatea" - spune Vlad, care e deja intrat la Facultatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" Cluj, după ce a obţinut mai multe premii la olimpiadele de biologie şi chimie.

 

Vlad a fost inclus şi în lotul naţional de biologie, în cursul săptămânii viitoare urmând să plece la Cluj pentru a se pregăti la Universitatea "Babes-Bolyai" - Facultatea de Biologie. "Vom da o probă, în urma căreia vom fi selectaţi 4 elevi din cei 20. Dacă voi fi printre ei, merg la Olimpiada Internaţională din Coreea de Sud" - adaugă Vlad.

 

Cât despre distracţie, cei doi fraţi recunosc că nu prea ştiu cum arată un club pe dinăuntru. Este foarte probabil, însă, că până la urmă ei se vor distra mult mai bine decât „umpluturile de cluburi” de azi.

 

4054 vizite
Distribuie pe