Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Sărbătoare la Şcoala "Lucian Blaga"
Sergiu Lenghel  - Luni, 10 Mai 2010

O sărbătoare de mare anvergură, cea mai importantă din judeţ. Aşa a fost catalogată de invitaţi cea de-a VII-a ediţie a "Zilelor Lucian Blaga", care au debutat la şcoala sătmăreană ce poartă numele poetului.


 

Sărbătoarea se întinde pe parcursul întregii săptămâni şi are loc la doar câteva zile de la comemorarea la Cluj a marelui poet şi dramaturg.

 

Şcoala Generală "Lucian Blaga" a fost înfiinţată în anul în care românii şi-au câştigat libertatea, 1989, iar în urmă cu 14 ani a preluat numele filosofului ardelean, bustul acestuia fiind dezvelit în timpul mandatului actualului director Ioan Viman, care se află la conducerea şcolii din anul 2005.

 

Zeci de elevi din clasele I-VIII, profesori şi multe oficialităţi au asistat luni la festivitatea de deschidere. Consiliul Judeţean a fost reprezentat de vicepreşedintele Mircea Govor, care şi-a adus aminte actualul director al şcolii şi coleg de partid i-a fost dascăl în urmă cu 30 de ani. Viceprimarul Adrian Albu a transmis un mesaj în ton cu aceste vremuri: "Profesorii să aibă răbdare, iar elevii să nu se uite la televizor".
 

 

Şi directorul Colegiului Naţional "Mihai Eminescu", Ioan Pop, a rostit câteva cuvinte, acesta rezumându-se la a îndemna viitorii absolvenţi de gimnaziu să se orienteze spre liceul pe care îl conduce, lansând invitaţia celor prezenţi ca pe data de 21 mai să ia parte la manifestările dedicate Zilelor Liceului.

 

Directorul Bibliotecii Judeţene, Voicu D. Rusu, a făcut un scurt istoric despre rolul pe care l-a avut Lucian Blaga în viaţa culturală, iar poetul George Vulturescu a donat mai multe cărţi semnate de marele dramaturg, cărţi ce pot fi citite în biblioteca şcolii.

 

Trebuie menţionat faptul că în unitatea şcolară funcţionează două biblioteci: Filiala "Lucian Blaga" a Bibliotecii Judeţene şi Biblioteca Şcolară, elevii beneficiind de un fond info-documentar care însumează peste 31.000 de volume. Biblioteca Şcolară dispune de 15.500 publicaţii, unele fiind pe suport multi-media.
 

 

Curtea interioară a şcolii, ce reprezintă pentru elevi un spaţiu de recreere, s-a transformat pentru o zi într-o adevărată galerie de artă. Aici a avut loc vernisajul expoziţiei de artă plastică "Lumină din lumină", expoziţia de carte "Simfonia florilor" şi au fost prezentate în format electronic momente din viaţa şi creaţia lui Lucian Blaga.

 

Luni s-au mai organizat concursuri sportive de volei, handbal şi fotbal, urmând ca marţi să fie "Ziua porţilor deschise", începând cu ora 09.00. De la aceeaşi oră, şcoala va avea porţile deschise pentru sătmăreni şi vineri, în ultima zi de manifestări, care se va încheia cu un carnaval şi o tombolă de la ora 15.00.

 

5024 vizite
Distribuie pe