Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Satele Unite ale Maramureșului și Sătmarului – pelerinaj al tinerilor ortodocși din cele două județe la Huta Certeze
Florin Răchitan  - Vineri, 5 August 2022

Preoți din întreaga Episcopie Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului, precum și liderii celor mai importante partide românești din județul Satu Mare s-au reunit vineri la Liceul Teologic Ortodox ”Nicolae Steinhardt” pentru a pune la punct detaliile unui eveniment unic la nivel național, programat peste două săptămâni: un pelerinaj al tinerilor din cele două județe învecinate până pe dealul de la Huta Certeze pentru o întâlnire istorică sub numele ”Satele Unite ale Maramureșului și Sătmarului”.

Proiectul va debuta cu o dublă expediție a două grupuri de tineri, însumând nu mai puțin de 1.000 de membri, care vor porni duminică, 21 august, din Baia Mare (Maramureș) și Scărișoara (Satu Mare), călare sau în căruțe, ca strămoșii lor când mergeau în pelerinaje la mănăstiri. În cele trei zile de pelerinaj, vor lua contact cu oamenii satelor și vor cunoaște istorii de viață, fiind încurajați să analizeze felul în care aceștia se raportează la divinitate, la relația cu semenii și care a fost și este rolul, locul și importanța rugăciunii în viața lor.

Cele două grupuri se vor întâlni marți, 23 august, în punctul culminant al proiectului, la Huta Certeze, unde va avea loc un moment festiv, amplu și diversificat la care se vor adăuga alți mii de credincioși. Evenimentul va cuprinde cuvântul chiriarhului locului, conferința cu participarea părintelui Constantin Necula, rugăciunea tinerilor și momentul artistic, cu participarea celor mai îndrăgiți interpreți de muzică populară din cele două județe, acompaniați de Orchestra Națională Transilvania.

În timpul întâlnirii de pe dealul din Huta va avea loc și stabilirea unui record de Guiness Book, respectiv coacerea unei pâini gigantice de cel puțin 150 kg.

După cum a precizat arhidiaconul Vlad Verdeș, responsabil cu catehizarea tineretului din parohiile ce țin de episcopie, în contextul desacralizării și secularizării la care asistăm de câțiva ani încoace, totodată, fiind conștienți de provocările și tentațiile la care sunt expuși copiii și tinerii Bisericii noastre și nu numai, se dorește, prin implementarea acestui proiect, o alternativă pozitivă și constructivă, aducând plus valoare la creșterea spirituală și morală a copiilor și tinerilor prin promovarea valorilor identitare: credința în Dumnezeu, respectul și dragostea față de oameni și măsura bunei cuviințe.

Președinții organizațiilor județene ale celor mai importante partide românești, Adrian Cozma de la PNL și Mircea Govor de la PSD, au insistat asupra ideii care i-a determinat să participe activ la organizarea acestui eveniment: necesitatea unității românilor prin credință și patriotism, de care este nevoie acum probabil mai mult ca oricând, în fața numeroaselor provocări și încercări din regiunea noastră. Tocmai de aceea au pus la o parte orice fel de ambiții și orientări politice și au ales să colaboreze în cadrul unui proiect care poate să constituie începutul unui proiect unificator pe termen lung.

Organizatorii evenimentului sunt Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului, Consiliul Județean Satu Mare, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Primăria și Consiliul Local Certeze, având ca parteneri principalele asociații românești și creștine, precum Asociația Moților „Avram Iancu”, Asociația ” Codrenii”, Asociația „Țara Oașului”, Asociația „Uniți pentru Satu Mare” și Asociația Ecvestră „Perla Neagră”.

3217 vizite
Distribuie pe