Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Băsescu o ia la vale în sondaje
Gândul  - Marti, 28 Aprilie 2009

PD-L va pierde alegerile europarlamentare din cauza mezinei preşedintelui Traian Băsescu, PSD fiind partidul cu cele mai multe voturi la scrutinul din 7 iunie. Aşa arată un sondaj CURS publicat, ieri, de site-ul politico.ro , a cărui autenticitate a fost confirmată de oficiali ai institutului de sondare a opiniei publice.

Cercetarea a fost realizată în perioada 8 – 16 aprilie, pe un eşantion naţional de 1.067 de persoane cu drept de vot, cu o marjă de eroare de 3 la sută.

Sondajul arată că, dacă duminica viitoare ar fi alegeri pentru Parlamentul European, coaliţia PSD – PC ar obţine 30 la sută, urmată de PD-L – 26 la sută, PNL – 19 la sută, PRM şi UDMR – câte 7 la sută şi Elena Băsescu – 4 la sută, adică va intra în Legislativul de la Bruxelles.

Plasarea PD-L pe locul al doilea este cauzată atât de intrarea în cursă a fiicei celei mici a preşedintelui, cât şi de erodarea popularităţii şefului statului. Democrat-liberalii se pot consola, însă, cu faptul că procentele PD-L şi al EBA însumate plasează partidul la acelaşi scor de social-democraţi.

Cercetarea indică şi un procent destul de mare pentru PRM, care n-a reuşit să treacă pragul la ultimele scrutine. Noul scor se datorează, cel mai probabil, alianţei dintre Corneliu Vadim Tudor şi Gigi Becali, pe baza căruia acesta din urmă va candida pe eurolistele PRM.

Diferenţă de 9 procente între Băsescu şi Geoană

Becali şi Vadim Tudor au renăscut în ochii alegătorilor, după scandalul încarcerării patronului stelist. În schimb, Traian Băsescu scade şi el în sondaje, ajungând la 32 la sută intenţie de vot, comparativ cu Mircea Geoană – 23 la sută, Crin Antonescu – 20 la sută, Gigi Becali – 10 la sută, C.V. Tudor – 9 la sută şi Principele Radu - 3 la sută sondajul nu prinde anunţul candidaturii acestuia .

Dacă ar fi luaţi în calcul şi indecişii şi absenţii, lucrurile ar fi şi mai rele pentru PD-L. Astfel, la întrebarea „Chiar dacă sunteţi indecis sau credeţi că nu mergeţi la vot, căruia dintre următoarele partide sunteţi înclinaţi să îi daţi votul”, răspunsurile s-au grupat astfel: PSD – PC – 28 la sută, PNL – 17 la sută, PD-L – 16 la sută, PRM – 15 la sută, EBA – 6 la sută şi UDMR – 3 la sută, adică nu ar trece pragul parlamentar.

Veştile sunt proaste pentru încrederea alegătorilor în coaliţie, trei sferturi dintre intervievaţi declarând că ţara merge într-o direcţie greşită, în timp ce doar 15 la sută cred că lucrurile merg într-o direcţie bună.

Hrebenciuc: „Suntem egali cu PD-L... Băsescu e nervos”

Liderul deputaţilor social-democraţi, Viorel Hrebenciuc, le-a vorbit ieri acestora, în şedinţa de grup, despre sondajul CURS, arătând că, în acesta, PSD este în faţă, dar precizând că, în alte sondaje, primul loc încă îl deţine PD-L.

„Aceasta înseamnă că suntem egali, diferenţa este în marja de eroare, va câştiga cel care îşi va mobiliza mai bine electoratul la vot”, a fost mesajul lui Hrebenciuc. El le-a dat asigurări pesediştilor că Traian Băsescu poate fi învins la prezidenţiale, explicând că „nervozitatea” din ultimul timp a acestuia se datorează faptului că a aflat din sondaje că este pe un trend descrescător.

Hrebenciuc a estimat că Mircea Geoană va face scorul partidului şi va ajunge în turul al doilea, acolo unde, a precizat, vor conta voturile liberalilor şi cele ale maghiarilor. Potrivit calculelor lui Hrebenciuc, în acest moment, maghiarii încă ar vota cu Traian Băsescu: 40% i-ar da lui voturile, în timp ce doar 10% ar vota pentru Mircea Geoană.


Tags: basescu  sondaj  pierde  
5007 vizite
Distribuie pe