Locale Altele
Sambata, 26 Octombrie 2024
Sam, 26 Oct 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
PD-L, după despărţirea de PSD. În fugă la amanta unguroaică
Gândul  - Luni, 28 Septembrie 2009

Democrat-liberalii mizau ieri pe faptul că pesediştii nu se vor supăra atât de tare încât să iasă de la guvernare. Această eventualitate a fost însă luată în calcul, iar pedeliştii spun că au soluţii pentru toate variantele politice.

Dacă PSD decide să părăsească Executivul - variantă dorită de mulţi dintre democrat-liberali, care consideră că astfel PSD va suporta costurile acestei mişcări şi îi va scuti pe ei de responsabilitatea destrămării Coaliţiei - PD-L poate opta pentru numirea unor miniştri interimari la toate ministerele pesediste.

Astfel, fiecare membru al Cabinetului ar prelua, ca interimar, unul dintre ministerele care reveneau PSD sau s-ar putea apela la unii dintre secretarii de stat democrat-liberali din ministerele PSD.

Această mişcare are avantajul de a ocoli un vot în Parlament, singura oprelişte fiind că interimatul este limitat însă prin Constituţie la cel mult 45 de zile, timp ce ar putea fi folosit pentru negocieri.

PD-L este pregătit şi pentru o eventuală moţiune de cenzură. Democrat-liberalii aveau ieri dimineaţă informaţii că pesediştii vor negocia cu PNL o astfel de moţiune. Liberalii au decis însă, în şedinţa Biroului Politic, că nu se vor amesteca şi că îi vor lăsa pe cei doi parteneri de guvernare să se bată între ei.

Guvern minoritar sprijinit de UDMR

Varianta cel mai intens discutată de pedelişti în şedinţa BPN ce a avut loc după cea a Coaliţiei a fost însă cea a unui guvern minoritar PD-L care să funcţioneze până după prezidenţiale. Astfel, pedeliştii vor încerca să negocieze o susţinere parlamentară de la UDMR, grupul minorităţilor şi o parte dintre parlamentarii PNL.

Atragerea nemulţumiţilor de la PSD făcea şi ea dintr-un plan la care liderii PD-L lucrează de mai multă vreme. După calculele democrat-liberalilor, dacă ar exista sprijinul formaţiunii conduse de Marko Bela şi cel al minorităţilor, partidul ar mai avea nevoie să parafeze în jur de 26 de racolări din rândurile PNL şi PSD.

Conducerea PD-L avea programată ieri seară o întâlnire cu cei de la UDMR pentru a le cere sprijinul, însă aceştia se arată deocamdată reticenţi în a sprijini vreuna dintre cele două jumătăţi ale Coaliţiei. Dacă o moţiune de cenzură ar trece totuşi sau Boc ar veni cu un cabinet integral PD-L care nu ar obţine votul Legislativului, PD-L va încerca din nou să negocieze inclusiv cu PNL susţinerea unui Cabinet minoritar.

Tags: pdl  psd  ruptura  
1529 vizite
Distribuie pe