Locale Altele
Sambata, 26 Octombrie 2024
Sam, 26 Oct 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Geoană a pierdut şi la Curtea Constituţională
Evenimentul Zilei  - Marti, 15 Decembrie 2009
Mircea Geoană a pierdut meciul prezidenţial cu Traian Băsescu, care a fost validat ieri, în unanimitate, de Curtea Constituţională, care a respins în prealabil, contestaţia PSD care cerea anularea turului II al prezidenţialelor pe motiv
de fraudă.

Validarea va fi oficializată mâine, prin înmânarea mandatului de preşedinte.

„Bătălia pentru preşedinţie s-a încheiat”
 
„Accept decizia Curţii şi îi urez succes domnului Traian Băsescu în noul mandat”, şi-a acceptat înfrângerea prezidenţiabilul PSD, Mircea Geoană, imediat după anunţul magistraţilor constituţionalişti.
 
Mircea Geoană a precizat că acest mesaj i l-a transmis telefonic şi preşedintelui ales, de la care aşteaptă să-şi exercite al doilea mandat „cu mai mult echilibru” şi „cu mai puţine excese”.

Decizia Curţii Constituţionale nu înseamnă însă că PSD a renunţat la „războiul fraudării”.

„Bătălia pentru preşedinţia României se încheie aici, dar bătălia pentru aflarea adevărului continuă”, a susţinut Geoană. El a precizat că social-democraţii vor solicita înfiinţarea unei comisii parlamentare „cu puteri excepţionale”, care să stabilească dacă turul II s-a desfăşurat
corect
.

Plângere la Curtea de Apel

Dincolo de demersul parlamentar, PSD-iştii au depus ieri, la Curtea de Apel Bucureşti, o cerere de anulare a procesului - verbal al Biroului Electoral Central, privind rezultatul final al turului II al prezidenţialelor.
 
Judecătorii au stabilit ieri şi un termen pentru a se pronunţa asupra solicitării PSD: 5 ianuarie anul viitor.
 
În
plus
, oficialii PSD aşteaptă încă un verdict al magistraţilor şi în privinţa cererii de conservare a probelor de la pre zidenţiale mai mult de trei luni, aşa cum prevede legea.

Iordăchescu: nimic nu va clinti decizia Curţii
 
Demersul în instanţă iniţiat de social-democraţi nu are prea
mari
sorţi de izbândă, susţin specialiştii contactaţi de EVZ.
 
„Tot ce ţine de Legea electorală, inclusiv de probe - proceseverbale, ştampile, înregistrări video din secţiile de votare - şi de conservarea acestora este, în primul rând, de competenţa Curţii Constituţionale. Deci, e foarte probabil ca toate demersurile făcute acum în instanţă de PSD să ajungă tot pe masa Curţii Constituţionale, care a luat deja o decizie în acest caz”, au explicat aceştia.
 
„Dincolo de soluţiile Curţii Constituţionale, nu pot fi alocate alte presupuse fraude sau ilegalităţi, formulate de PSD. Curtea Constituţională este
singura
autoritate care validează alegerile prezidenţiale şi contestaţiile cu privire la desfăşurarea alegerilor. În nici un caz, alte acţiuni în instanţă depuse de PSD nu vor clinti decizia Curţii Consti tu ţionale”, a precizat, Ion Ilie Iordăchescu, decanul Baroului Bucureşti.

2933 vizite
Distribuie pe