Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
20% în plus la rată „din cauza crizei financiare externe“
Evenimentul Zilei  - Marti, 21 Octombrie 2008
Deşi autorităţile dau asigurări cu orice ocazie că sistemul bancar românesc nu este afectat de criza financiară globală, băncile autohtone s-au grăbit deja să invoce dificultăţi generate de turbulenţele financiare pentru a putea scumpi creditele deja existente.

Costurile cresc peste noapte

Prahoveanul Florian Liţeanu s-a trezit că rata la creditul pe care l-a contractat la Bancpost a crescut substanţial peste noapte. „Eu am plătit până acum 380 de lei pe lună, iar acum m-am trezit că am de achitat 468 de lei, adică cu 20% mai mult, aşa, peste noapte“, ne-a declarat Liţeanu. Banca a pus scumpirea creditului pe seama crizei financiare globale.

„Datorită schimbărilor semnificative înregistrate în ultima perioadă pe piaţa financiară internaţională cu influenţe importante asupra costurilor de finanţare, Bancpost este obligată să ajusteze tarifarea portofoliului de credite în consecinţă. Astfel, valoarea ratei anuale de dobândă pentru creditul dumneavoastră devine 19% şi vi se va percepe un comision de administrare lunar de 0,59%, aplicabil la balanţă. (...) Noua rată lunară va fi de 468,12 RON“, se arată în înştiinţarea primită de prahovean de la bancă. Ca o ironie, conducerea băncii spune în aceeaşi misilă că este alături de client şi că oferă consultanţă în planificarea financiară a acestuia.

„Nu mă încălzeşte cu nimic faptul că pot prelungi creditul, oricum voi plăti mai mult decât am stabilit cu banca la început“, a mai spus Liţeanu. Acesta este hotărât să sesizeze scumpirea creditului şi la Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor Prahova. „Imediat ce va ajunge sesizarea clientului la noi, vom demara un control. Banca trebuie să justifice orice majorare a dobânzilor şi să respecte clauzele contractuale“, a declarat Corneliu Buzu, directorul OPC Prahova.

Banca e acoperită de contract

Banca se apară şi spune că are dreptul să modifice dobânda pe perioada creditării, deoarece acest lucru este stipulat în contract. „Este bine ştiut că, în momentul de faţă, toate băncile din România, Europa şi America traversează o perioadă de reală criză financiară. Cu surse de finanţare în scădere, majoritatea unităţilor bancare au purces la majorarea dobânzilor şi a comisioanelor atât la depozite, cât şi la credite. Este adevărat că banca noastră, dar nu numai, a transmis scrisori către clienţii care au credite contractate la noi prin care aceştia au fost informaţi de majorarea dobânzilor, precum şi de modul în care acest lucru influenţează cuantumul ratelor. În fapt, la încheierea contractului de credit, în act este stipulat clar dreptul rezervat al băncii de a modifica dobânzile pe parcursul derulării contractului“, a explicat Liliana Ciobănaşu, purtător de cuvânt al Bancpost.

Practica scumpirilor neaşteptate

În acelaşi timp, pe unul dintre cele mai mari forumuri din România - forum.softpedia.ro - un alt client Bancpost povesteşte o întâmplare similară. Rata acestuia a crescut peste noapte cu peste 150 de lei după o înştiinţare în care banca invocă aceleaşi motive.

Şi Banca Românească şi-a anunţat clienţii, prin afişe puse în sucursale, că începând cu 16 octombrie s-au modificat dobânzile variabile la creditele în lei, euro şi franci. Pentru a afla cu cât li s-a scumpit creditul şi de ce, clienţii sunt rugaţi să apeleze la consilierii de clientelă din sucursale.

ARB, de acord cu politica băncilor

Consilierii de la serviciul de relaţii cu clienţii spun că „modificările au fost în conformitate cu noile norme BNR şi că nu au legătură cu efectele crizei financiare“. Pentru informaţii suplimentare suntem invitaţi să mergem la sucursala de la care am luat creditul.

Întrebat dacă este normal ca băncile să motiveze scumpirea creditelor pe fondul efectelor crizei financiare asupra lor, Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), ne-a declarat: „Este absolut normal, nu vedeţi ce se întâmplă afară pe pieţele financiare? Eu consider că este normal ca băncile să ia măsuri pentru a se alinia dobânzilor din piaţă“.
Tags: banci  rate  majorari  
3034 vizite
Distribuie pe