Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneEvenimentPoliticEconomicSocialDivertismentPersonalităţiExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
România se apără de gripa porcină cu fluturaşi, covoraş ud şi „vigilenţă mărită“
Gândul  - Luni, 27 Aprilie 2009

Gripa porcină a ajuns în Europa după ce a omorât 103 oameni şi a îmbolnăvit alţi 1.600 în Mexic. Astfel, în Spania, un caz a fost confirmat şi alte 19 sunt suspecte.

A fost suficient ca majoritatea statelor lumii să intensifice controalele pe aeroporturi şi să interzică importurile de carne din Mexic. Gripa umană cu tulpini de origine porcină se manifestă ca o gripă obişnuită.

Astfel, o persoană care va contracta virusul H1N1 de tip A va face febră mare, de 39-40°C, va avea o alterare a stării generale şi va avea dureri musculare şi articulare. Din acest motiv, autorităţile aeroportuare urmăresc să depisteze pasagerii „calzi”, deci posibili infectaţi, cu ajutorul unor scanere termice. Purtătorul de cuvânt al aeroportului, Valentin Iordache, spune că ideea este bună, dar că aeroportul nu are în dotare asemenea aparate.

„Practic e un termometru digital cu determinare rapidă a temperaturii, perfect fezabil. Un lucru e sigur: nu există aşa ceva în aeroportul Otopeni. Deocamdată, nu am primit nicio informare de la autorităţile sanitare sau de la Ministerul Sănătăţii”, ne-a declarat el.

De aceea, autorităţile române vor lupta împotriva gripei porcine cu tradiţionalele covoraşe de cauciuc îmbibate cu dezinfectant, peste care vor trece pasagerii, „calzi” sau „reci”. Totuşi, conform declaraţiilor oficialilor, la acestea se va adăuga şi o „vigilenţă sporită”.

Măsurile antigripă porcină a României prevăd şi tipărirea de fluturaşi publicitari care să conţină descrierea simptomelor bolii, dar, deocamdată, nu se ştie când vor fi tipăriţi şi cum vor fi distribuiţi.

Tags: gripa  porcina  romania  
1682 vizite
Distribuie pe