Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleSportLocalInternInternaţionalAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Festivalul Internațional de șah „Memorialul Szabo Iuliu-Gyula”
CS Voința Satu Mare  - Marti, 7 Iulie 2015

Anul acesta se vor împlini trei ani de la trecerea în nefiinţă a maestrului în şah, Iuliu Szabo. Pentru asta, cei care au trăit alături de el, cei mai buni prieteni, vor organiza a II-a ediţie a Memorialului Iuliu Szabo, un open internaţional de şah la care şi-au anunţat prezenţa, până acum, aproximativ 90 de participanţi.

Szabo Iuliu (Gyula) s-a născut în 29 august 1933 în municipiul Satu Mare, într-o familie numeroasă în care şi a mai avut patru fraţi. A început studiile primare în anul 1940 la Şcoala Elementară Reformată din Satu Mare, iar studiile liceale le-a urmat la Liceul Reformat, care după naţionalizarea din anul 1948, s-a transformat în Liceul de Băieţi de Stat, luând bacalaureatul în anul 1952. În anul 1952 şi-a continuat studiile la Facultatea de Chimie din Timişoara şi a devenit inginer chimist în anul 1957. În anii de studenţie, a evoluat în echipa de şah de la Politehnica Timişoara, alături de şahişti renumiţi precum: Grunsberger, Partoş, Romiţă Alexandru şi Mititelu.

După absolvirea facultăţii, s-a întors în Satu Mare. S-a încadrat în câmpul muncii, fiind angajat la Laboratorul Cooperative Mixte, de unde s-a transferat la Întreprinderea UNIO din Satu Mare, acolo unde a lucrat timp de 20 de ani ca adjunct al şefului de laborator. Apoi, s-a transferat la filiala PECO din Satu Mare, unde a lucrat 10 ani ca şef de laborator, urmând să se transfere la Întreprinderea Judeţeană de Produse Industriale şi Prestări Servicii Satu Mare, de unde s-a pensionat.

Interes pentru şah din clasele gimnaziale

Atât ca elev şi student la instituţiile şcolare, ca şi la locurile de muncă, a avut o atitudine ireproşabilă faţă de învăţătură şi faţă de muncă. A fost deosebit de pretenţios în executarea obligaţiilor sale de învăţătură şi muncă şi a lucrat foarte punctual, a avut o atitudine exemplară faţă de colegii săi de muncă. Pentru asta, a fost apreciat peste tot pe unde a ajuns.
În 1967 s-a căsătorit cu Varvara Walent, contabilă la Întreprinderea UNIO, din căsătoria lor, având o fată care actualmente trăieşte cu familia în străinătate.

Interesul său faţă de şah s-a născut încă din clasele gimnaziale, datorită unui cadou primit de la un bun prieten, şi anume, o tablă de şah. Primele mutări de şah le-a învăţat de la bunicul şi de la tatăl lui, apoi a obţinut cartea de şah a marelui maestru maghiar, Maroczy Geza, „Teoria Şahului”. De aici a învăţat bazele teoretice ale şahului. Apoi, tabla de şah i-a devenit însoţitoare la şcoală, unde juca cu colegii de clasă, în ultima bancă, desigur sub bancă, dar de multe ori singur. Interesul său faţă de şah a fost sprijinit şi de dirigintele lui.

Ca şi elev, a început să participe la competiţii judeţene, la categoria de elevi. În 1950 a ajuns pentru prima dată în semifinala Campionatului Naţional de şah şi cu această ocazie a reuşit să-l învingă pe campionul Al. Tyroler şi pe maestrul G. Alexandrescu. Datorită acestor succese, a fost selecţionat în lotul de juniori al României, fapt ce i-a oferit ocazia să joace cu selecţionata de juniori a Bulgariei, reuşind două victorii din două posibile.

În Timişoara, în anii sudenţiei, şi-a perfectat cunoştinţele de şah. Iuliu Szabo a devenit component permanent al selecţionate studenţeşti a României, participând la foarte multe competiţii internaţionale de şah.

În 1953 s-a calificat pentru prima dată în finala Campionatului Naţional de şah al României, iar în anul 1955 la participat la Turneul Maeştrilor, pe care l-a câştigat şi astfel a obţinut titlul de maestru, atunci când România avea în total de 4 maeştri. Tot în această perioadă, şi-a cumpărat cartea campionului mondial, Mihail Botvinic, cu titlul de „Partide alese”, carte ce i-a dezvoltat foarte mult cunoştinţele şahiste.

Succese pe plan naţional şi internaţional

Un succes răsunător a obţinut în anul 1959, la turneul internaţional din Dresda, unde l-a învins pe marele maestru Efim Gheler, cel care a fost şi candidat la titlul mondial. La acelaşi turneu, a remizat cu marele maestru Mark Taimanoiv, multiplu campion al fostei Uniuni Sovietice şi candidat la titlul mondial.

În anul 1969, la finala C.N. obţine din nou un mare succes, terminând la egalitate pe locul I, II, cu marele maestru Victor Ciocîltea. Titlul de campion se decide la un meci de baraj compus din 4 partide, la care Iuliu Szabo a pierdut cu o jumătate de punct.

În perioada 1960-1975, Iuliu Szabo, a obţinut an de an calificarea în finala C.N., reuşind să se claseze mereu pe primele locuri. Tot în această perioadă, este prezent şi la turnee internaţionale, jucând cu succes în Sofia, Budapesta, Hamburg, Leningrad şi la alte centre renumite din Europa.
Iuliu Szabo a suferit în 1970 o mare nedreptate, nu a fost selecţionat în echipa olimpică a României, care a participat în acel an la Olimpiada de Şah de la Siegen. Datorită acestui fapt, atenţia lui pentru pregătirea şahistă a fost tot mai mică, astfel că a început să se ocupe cu colecţionarea lepidopterelor.

A devenit o activitate de bază pentru el, în urma unei vizite efectuate în Timişoara la specialistul Frederich Koning. Pe lângă munca de culegere de pe teren, a luat legătura cu mai multe muzee din ţară şi din străinătate, a colaborat şi a făcut schimburi cu mai mulţi lepidopterologi. După pensionare a devenit foarte activ, având la dispoziţie mai mult timp liber, a făcut multe deplasări în Delta Dunării şi Dobrogea împreună cu Levente Szekely şi în zona Mehedinţi, împreună cu H. Neumann.

Colecţie de peste 38.000 de fluturi

Colecţia lui Iuliu Szabo a numărat la data decesului din 2012, peste 38.000 de fluturi, majoritatea provenind din România. Au fost organizate expoziţiila Muzeul Judeţean Satu Mare şi la Ocolul Silvic Satu Mare. O altă pasiune a marelui şahist a fost sculptatul de lemn şi oase de animale, cu care a ajuns la un nivel artistic foarte înalt.

Iuliu Szabo a fost diagnosticat în 2007 cu cancer. Timp de cinci ani a luptat eroic cu boala, însă nu a mai rezistat şi în 31 august 2012 s-a stins din viaţă în Satu Mare. Cu excepţia anilor de studenţie, maestrul Iuliu Szabo şi-a petrecut întreaga viaţă în municipiul Satu Mare, fiind cel mai valoros şahist până în prezent al judeţului precum şi a fostei regiuni Maramureş.
Iuliu Szabo (Gyula) a fost un om modest, cu calităţi omeneşti şi intelectuale deosebite, având întodeauna o atitudine ireproşabilă faţă de muncă, faţă de datorie, care niciodată nu s-a lăudat cu rezultatele obţinute în domeniul profesional şi în domeniul şahului. Amintirea şi exemplul lui personal, prietenii şahului din ţară şi din străinătate, nu-l vor uita niciodată.

Festivalul International de sah Satu Mare va avea trei sectiuni:

Turneul principal se va desfasura in perioada 12-18 iulie la Casa de Cultura a Sindicatelor din Satu Mare strada Transilvania nr.3

Turneu de sah rapid tip 960. Acest turneu se va desfasura marti 14 iulie 2015 de la ora 9,30

Turneele dedicate juniorilor  se vor desfasura in perioada 17-18 iulie Centrul Cultural G.M.Zamfirescu.

Organizatori acestui festival sahist sunt: C.S. Vointa Satu Mare, Asociatia Sportiva Szabo Iuliu-Gyula in colaborare cu Primaria Satu Mare, Consiliul Local Satu Mare, Centrul Cultural G.M. Zamfirescu, Consiliului Judetean Satu Mare si Directia pentru Sport si Tineret Satu Mare.

La turneul principal si-au anunţat prezenţa peste 85 de sahisti din sapte tari (Romania, Moldova, Ungaria, Austria,  Serbia, Slovacia si Germania). Turneul va unul dintre cele mai puternice turnee organizate in Satu Mare.  Vor participa printe altii si vechii colegi de generatie a lui Gyula Szabo, 2 mari maestri internationali, 20 de maestri internationali, 8 maestri FIDE, nume mari din şahul romanesc si european, după cum urmează:

Branko Tadic (Mare Maestru-Serbia) Abramovic Bosko (Mare Maestru – Serbia), Cvetkovic Srdjan (Maestru International – Serbia),Pavlov Serghei, Nestor Ihor (Maestri Internationali din Ukraina), Soltanici Ruslan (Maestru International-MOLDOVA) , Fischer Johann (Maestru FIDE – Germania), Nagy Gabor, Kiss Pall, Vegh Endre, Szalanczi Emil, Meszaros Andras – Maestri Internationali din Ungaria), Lengyel Ferencz (Maestru Fide – Ungaria), iar din România, Maeştri Internaţionali  Cioara Andrei, Carmaciu Catalin, Baratosi Daniel, Dan Bogdan, Florescu Codrut, Tomescu Vlad, Petrisor Adrian,  Petre Nad-Titus, Pop Alexandru. Aici îi mai adăugăm pe sătmărenii Attila Szabo (Maestru Fide),Costin Petrica (Maestru FIDE), Radu Doroş (Maestru FIDE), Iuliu Follert (Maestru), dar şi pe şahiştii renumiţi din centrele cu care Satu Mare a avut şi are relaţii tradiţionale: Costiuc Ioan, Culcear Petru (Sighetu Marmatiei), Stanciu Traian (Maestru FIDE – Bucuresti), Andrei Bonte (Maestru – Baia Mare),  Ludovic Horvath (Candidat de maestru – Oradea), Janos Helmer (Maestru- Cluj-Napoca).

Sistemul de joc: 9 runde in sistem elvetian. Durata partidei 2*105 minute  (+ 30 secunde/ mutare incepand cu prima mutare)

 Programul rundelor:

12.07-R I   – ora 16             14.07 –R IV- ora 16.00          16.07-R VII – ora 16.00       

13.07-R II  - ora 09.30        15.07 - R V – ora 09.30          17.07-RVIII-  ora 16.00

13.07-R III- ora 16.30         15.07- RVI – ora 16.30          18.07-RIX- ora 09.30  

Locul de desfăşurare: Casa de Cultura a Sindicatelor Satu Mare (str. Transilvania nr.3)

Sedinţa tehnică:  va avea loc duminica 12 iulie  2015 ora 15.30

Festivitatea de premiere: va avea loc la sambata 18 iulie 2015 ora 15

Taxe de participare:

General : 80 RON; Juniori <20  ani si Seniori >65 ani -60 RON;

IM, GM (elo peste 2300) WIM, WGM - nu platesc taxa de participare.

PREMII (nete si garantate indiferent de numarul participantilor, TOTAL 20.500 RON )

Clasament general:         (13.000 ron)                

Locul I   -                      3.000   ron+trofeu                 Locul V:          1.200 ron

Locul II  -                      2.500   ron+trofeu                Locul VI :   1.000 ron 

Locul III -                      2.000  ron+trofeu               Locul VII:          800 ron            

Locul IV -                      1.700  ron                             Locul VIII:         800 ron

Premii speciale:   (7.500 ron)

ELO sub 1800:    1. 600 RON; 2. 300 RON              ELO 2001-2100: 1.   700 RON; 2. 400 RON

ELO 1801-1900: 1. 600 RON; 2. 300 RON              ELO 2101-2200: 1.   700 RON; 2. 400 RON

ELO 1901-2000: 1. 600 RON; 2. 300 RON            ELO 2201-2400: 1. 1000 RON; 2. 700 RON

Juniori < 14 ani: 300 RON+trofeu                              Feminin: 300 ron+trofeu

Veterani peste 65 ani : 300 RON +trofeu

Director de turneu: Muller Wilhelm Arbitru sef:  Muntean Ciprian-Sorin (arbitru international),

Arbitrii:Chirila Radu (arbitru international) Govor Claudiu, Pall Zoltan

INFORMATII SUPLIMENTARE SI INSCRIERI:  0744-86-86-88; 0771-376-212

SPONSOR PRINCIPAL:  ASOCIATIA SPORITVA SZABO-IULIU GYULA, SC MANHERZ SRL; SC LINZER BOLD SRL,

SPONSORI: SC FLORISAL SRL; SC AUTONET SRL; CAMERA NOTARILOR PUBLICI ORADEA, INFORMATIA ZILEI, BAROUL AVOCATILOR SATU MARE, SC HERCULES SA; SC MOBICOM SA, UDMR SATU MARE; SC BARTA ATI SRL, SC FIROC INVEST, CRAMELE RATESTI, SC ROSEDNHAL SRL. CABINET NOTARIAL MULLER; FORUMUL DEMOCRAT GERMAN SATU MARE;

 

2520 vizite
Distribuie pe