Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleSportLocalInternInternaţionalAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
CSM-ul grofilor are secție de biliard, dar ”nu are bani” pentru un sport cu tradiție în Satu Mare
Florin Răchitan  - Miercuri, 20 Februarie 2019

De mai bine de un deceniu, antrenorul Tudor Barbul face eforturi supraomenești pentru a asigura continuitatea unui sport cu tradiție în județul Satu Mare, luptele greco-romane, care a dat mulți campioni în competițiile naționale și internaționale, dar performanțele sunt caracteristice mai degrabă sportivilor pe care-i crește în perioada junioratului.

Printre aceștia se numără Lenard Berei, multiplu medaliat la campionatele europene și mondiale, dar care s-a transferat recent la Steaua București, deoarece în Satu Mare nu mai avea nici o perspectivă de viitor în cariera sa sportivă.

E o situație cu care se confruntă toți juniorii care ies din ”pepiniera” de la Ardud, unde autoritățile locale de acolo, ajutate cu un mic sprijin financiar de la Ministerul Tineretului și Sportului, precum și de la diverși sponsori, fac tot posibilul să susțină grupele de copii și juniori formate de Tudor Barbul, dar e evident că un orășel de mărimea Ardudului nu are cum să asigure din bugetul propriu condițiile și remunerațiile potrivite pentru sportivi profesioniști care depășesc vârsta junioratului.

De ani de zile, antrenorul Tudor Barbul a bătut la toate ușile posibile din Palat și de la Clubul Sportiv Municipal, sperând la o felie cât de mică din bugetul de milioane care se sparge anual pe salariile de mii de euro ale eternelor vicecampioane, dar degeaba.

După refuzul de la începutul acestui an, el și-a vărsat năduful pe site-ul Dincolodesport.eu: ”Pentru noi nu sunt bani publici pentru performanţă. Cine mai are continuitate şi atât de mari performanţe ca noi? De ani de zile tot solicităm o secţie de lupte în cadrul CSM Satu Mare, să ducem 3-4 sportivi pe care să nu fim nevoiți să îi dăm pe la alte cluburi din țară. Mi s-a transmis că primarul Gabor Kereskenyi nu doreşte pentru că nu există buget. Bine că sunt bani pentru volei pe plajă, aproape 600.000 lei, locuri noi la scrimă şi judo. Pentru asta există buget în anul 2019? Pentru noi nu? Am transmis un buget estimativ de 100.000 lei pe tot anul, pentru 4-5 sportivi. Nu vreau bani pentru mine, vreau să putem ţine acasă sportivii. Am oferte din toată ţara pentru ei şi vor pleca, pentru că nu putem să-i ţinem acasă. Doar dacă pleacă vor putea continua să facă sport” – a declarat antrenorul Tudor Barbul.

”Mă întreb de ani de zile dacă oare eu sunt ”veriga slabă” pentru care nu suntem acceptaţi. Să-mi spună, pentru că mă retrag. Totul e politic? Nu ştiu. Am făcut o cerere scrisă înregistrată. Nici măcar nu am primit răspuns în acelaşi mod. Suntem sprijiniţi de Ardud. Dar cât mai poate o primărie ca aceasta să ne ţină? Banii de la MTS sunt puţini. Ce am făcut aşa grav că am cerut locuri pentru 4-5 sportivi? Doar aşa am putea avea continuitate. Sunt sătmăreni, vrem să rămână acasă. Să vină să vadă câţi sportivi avem la sală! Vă spun eu! Peste 40 de sătmăreni, care muncesc zilnic. Trebuie să ne strângem şi să mergem în faţa Primăriei Satu Mare? Am fi penibili!” – a continuat Tudor Barbul.

Reamintim că CSM Satu Mare are în componență o mulțime de secții, multe dintre ele doar pe hârtie, precum biliard, ping-pong, șah sau tir cu arcul. Luptele greco-romane au fost ”uitate” de pe listă.

Tags: csm  lupte  greco-romane  tudor barbul  
3847 vizite
Distribuie pe