Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleSportLocalInternInternaţionalAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Mani Gyenes, lider la clasa „Producție” in Raliul Marocului
Cristian Tudor  - Joi, 29 Octombrie 2009

Chiar daca a fost scurtata, cea de-a treia zi din Raliul Marocului a fost una care le-a permis pilotilor Vectra Racing sa urce in clasamentul general.

Mani Gyenes se afla, la jumatatea raliului, pe locul 8 la general si este liderul clasei „Productie”, iar Marcel Butuza este pe 20 la general si pe 9 la clasa „Super Productie” - motoare peste 450 cmc. (Pe primul loc in clasamentul general se afla pilotul oficial KTM, Cyril Despres).

           

Prima jumatate a Raliului Marocului, ultima etapa din actualul sezon al Campionatului Mondial de Rally-Raid, a fost una de regularitate pentru echipa romaneasca in ceea ce priveste modul de abordare al probelor speciale.

 

Din pacate, insa si membrii echipei, ca de altfel toti cei implicati in rally-raid, ar fi dorit ca cea de a doua zi a raliului nord-african sa nu fi existat. In dimineata zilei de 26 octombrie, in urma unui accident rutier, au decedat doi din oamenii care au lucrat la acest eveniment. Este vorba despre Isabelle Catelin (ERTF) si Mohammed Berriche (TD Com), doi dintre oamenii care se ocupau de GPS-urile si Iritrack-urile din raliu. Isabelle era cea care se ocupa de mai multe sezoane de buna functionare a GPS-urilor utilizate in Mondialul de Rally-Raid.

           

Pe fondul acestui tragic eveniment, ziua a doua a fost si ea scurtata, parcurgandu-se 169,47 km din cei 338,94 prevazuti initial. Astfel, pilotii Vectra Racing nu au avut la dispozitie prea multi km pentru a putea urca in clasamentul general, unde la finalul zilei II ocupau locurile 10, respectiv 25. Insa dupa dunele si zona de viteza de pe Iriki, lacul secat de la sud de Zagora, lucrurile s-au schimbat.

 

Ziua III le-a dat pilotilor romani posibilitatea sa isi aplice strategia de recuperare. Asa ca Mani a terminat ziua cu al saptelea timp la general si cu primul de la clasa „Productie”, iar in urma acestui rezultat a urcat in clasamentul general al raliului (sunt cumulate rezultatele tuturor zilelor parcurse) doua pozitii, aflandu-se acum pe locul 8. La clasa „Productie”, in schimb, este lider incontestabil, fiind pe primul loc atat in clasamentul general al clasei, cat si in cel al categoriei „Productie” - motoare peste 450 cmc.

           

Totusi, pilotului satmarean nu i-a fost de loc usor in etapa a III-a, avand in vedere ca se afla pentru prima data in zone cu mult fesh – fesh in saua unui KTM 690 Rally (aceasta motocicleta cantareste aproximativ 200 de kg cu rezervoarele pline).

Chiar si asa s-a dovedit ca acest model se comporta mult mai bine in conditiile de dune mici, fesh-fesh si treceri prin oueduri (rauri secate) comparativ cu 525 MecaSystem, motocicleta pe care concureaza Marcel Butuza. Acest tip de motocicleta este mai scurt decat 690 Rally si s-a dovedit a fi mult mai instabil in probele din sudul Marocului.

           

În etapa a patra desfășurată miercuri, Mani Gyeneș și-a consolidat poziția a opta. Etapa a fost câștigată de norvegianul Anders Ullevalseter.


În clasamentul general Emanuel Gyenes ocupă locul al VIII-lea, la o diferenţă de o oră şi 20 de minute de liderul Cyril Despres. Competiţia continuă cu o etapă ce se va derula pe o distanţă de peste 500 de km, urmând ca ultima etapă să se dispute vineri.

Tags: mani gyenes  lider  raliu  maroc  
2097 vizite
Distribuie pe