Locale Altele
Sambata, 26 Octombrie 2024
Sam, 26 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Rezultatele proiectului „Voluntariat pentru copiii şi tinerii străzii”
Asociaţia Stea  - Joi, 31 Octombrie 2013

Asociaţia Stea a organizat joi la Satu Mare conferinţa de presă de prezentare a rezultatelor proiectului “Voluntariat pentru incluziunea copiilor si tinerilor străzii” pe care asociaţia îl derulează în perioada ianuarie – decembrie 2013.

 

Acesta este un proiect finanţat de către Comisia Europeană prin intermediul Programului “Tineret în Acţiune” – Acţiunea 2 : Serviciul European de Voluntariat, având ca promotori Organizaţia Popica Onlus din Italia cu rol de Organizaţie de Trimitere şi Organizaţie de Coordonare şi Asociaţia Stea cu rol de Organizaţie Gazdă.

 

Acest eveniment a marcat finalul stagiului de voluntariat al Yleniei Perrottelli, voluntar SEV Serviciul European de Voluntariat care în ultimele 9 luni februarie – octombrie 2013 a activat la Asociaţia Stea din Satu Mare în cadrul proiectului sus-numit.

 

În cadrul conferinţei de presă Ylenia Perrottelli a prezentat principalele rezultate ale proiectului şi beneficiile obţinute în urma acestei experienţe în cadrul Serviciului European de Voluntariat.

 

Proiectul şi-a atins pe deplin obiectivele atât cele legate de dezvoltarea metodelor inovative de intervenţie socială prin activităţi de educaţie non-formală realizate la Asociaţia Stea, cât şi cele de promovare a cetăţeniei active şi dezvoltare a abilităţilor sale prin intermediul acţiunilor strâns legate de combaterea problemelor de excluziune socială a grupurilor vulnerabile din Satu Mare.

 

Pe parcursul celor 9 luni, de activităţile în care s-a implicat voluntara SEV la centrul de zi al Asociaţiei Stea au benficiat un număr total de 52 de copii şi tineri ai străzii. Este vorba despre: activităţi practice de igienă întreţinerea igienei corporale, spălatul hainelor şi activităţi educative şi de consiliere pe teme de sănătate şi educaţie sexuală prevenirea bolilor cu transmitere sexuală şi a sarcinilor nedorite ; activităţi de prevenţie şi lupă împotriva adicţiilor şi a comportamentelor cu grad ridicat de risc cerşetorie, prostituţie, delincvenţă ; activităţi de dezvoltare a inteligenţei emoţionale comunicare interpersonală, gestiunea conflictelor ; ateliere de terapie ocupaţională grădinărit şi realizare de obiecte artizanale ; ateliere de educaţie IT&C prin care tinerii au învăţat să folosească calculatorul pentru a-i ajuta să-şi găsească un loc de muncă realizare CV, găsire oferte, pregătire pentru interviul de angajare ; proiecte de teatru social şi de animaţie socio-educativă menite să sprijine creşterea stimei de sine a copiilor şi tinerilor.

 

Alte activităţi importante la care a participat Ylenia Perrottelli sunt cele derulate de unitatea mobilă a Asociaţiei Stea prin care 150 de persoane copii, tineri, familii, grupuri care trăiesc în condiţii de extremă dificultate au fost monitorizare şi au primit asistenţă pentru realizarea a diferite demersuri necesare obţinerii de acte de identitate sau acces la diferite servicii în comunitate.

 

De asemenea, Ylenia s-a implicat în realizarea unei cercetări calitative asupra situaţiei grupului ţintă cu care lucrează Asociaţia Stea rezultând un „Raport cu privire la cauzele istorice de discriminare şi condiţiile de viaţă ale romilor din Satu Mare: cazul beneficiarilor Asociaţiei Stea”, având ca suport audio-video documentarul „Bine aţi venit în casa mea” realizat în cadrul acestui proiect.

 

În următoarele 2 luni, până la finalul proiectului, Asociaţia Stea şi Popica Onlus vor organiza o serie de evenimente de diseminare şi exploatare a rezultatelor proiectului prin care, pe baza modelului de succes al experienţei Yleniei Perrottelli se va promova voluntariatul şi cetăţenia activă în rândul tinerilor din România şi Italia.

 

Asociaţia STEA este o organizaţie neguvernamentală înfiinţată în anul 2004 a cărei misiune este aceea de a contribui şi de a milita pentru respectarea drepturilor fiecarui copil şi tânăr, pentru ca acesta să se dezvolte ca parte a unei societăţi responsabile. Asociatia Stea luptă împotriva cerşetoriei şi a exploatării copiilor şi tinerilor susţinându-i să devină independenţi prin educaţie şi obţinerea unui loc de muncă.

1476 vizite
Distribuie pe