Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Screening pentru copii cu nevoi speciale, la Centrul „Scheffler Janos”
Centrul Scheffler Janos  - Miercuri, 9 Aprilie 2014

Un proiect iniţiat de Centrul „Fericitul Scheffler János” în luna octombrie a anului trecut a adus rezultate frumoase. Scopul principal era acela de a ajunge la copiii care trăiesc cu o întârziere în dezvoltare sau cu un nivel mai slab de dezvoltare a unor capacităţi intelectuale sau fizice, dar încă nu au fost identificaţi şi evaluaţi, iar părinţii lor nu sunt conştienţi de starea de sănătate a acestora.

Dacă aceşti copii rămân cu disabilităţi nedescoperite, ei se pot distanţa de colegii lor de aceeaşi vârstă, iar mai târziu pot avea deficienţe în comunicare, în integrarea în comunităţi sau chiar să fie excluşi din societate.

Pentru ajutorarea lor, la începutul proiectului terapeuţii centrului au luat contactul cu instituţiile, persoanele - educatoare, medici de familie care se întâlnesc zilnic cu copiii.

În cadrul unor cursuri susținute de specialiști invitați, aceştia au fost informaţi despre simptomele specifice şi terapiile care pot ajuta în dezvoltare – momentul cel mai important fiind cel al deciziei de a trimite copilul la o evaluare. Un număr de 21 de grădiniţe s-au alăturat misiunii, au fost evaluaţi în total 991 de copii din 53 de grupe. Acest prim screening a fost efectuat în colaborare cu educatoarele, folosindu-se aşa-numitele check lists (listă cu simptome), iar pe baza rezultatelor primare a fost recomandat pentru 159 de copii o evaluare mai aprofundată.

În cele 75 de cazuri în care au fost luate în serios primele semnale de alarmă, copiii au fost consultaţi deja de terapeuţi calificaţi, în Centrul Fericitul Scheffler János, iar rezultatele în cazul a 65 de copii au arătat întârziere în dezvoltare în unul sau mai multe domenii primare, fiind necesare intervenții de specialitate. Părinţii a 45 de copii au cerut începerea terapiilor,  aceste programe de dezvoltare sunt în derulare, cuprinzând terapie senzomotorie individuală sau în grup (TSMT), logopedie, psihopedagogie individuală sau în grup.

Coordonatorul de specialitate al centrului, Fazekas Brigitta, ne-a declarat că rezultatele pozitive se măsoară şi în numărul mare al instituţiilor care s-au alăturat proiectului de la bun  început. Mulţi au colaborat şi au urmărit până la încheiere faza de screening, mulţi au ajutat în faza evaluărilor. Centrul condus de Surorile de Caritate Sf. Vicenţiu de Satu Mare doreşte ca şi în viitor să iniţieze programe care să-i ajute pe copiii cu deficienţe sau întârzieri în dezvoltare, să le ofere din timp sprijinul necesar pentru o dezvoltare completă.

2977 vizite
Distribuie pe