Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Apel către sătmăreni: Zakarpatia are nevoie de ajutorul nostru!
Florin Răchitan  - Marti, 10 Martie 2015

Conducerea Consiliului Judeţean Satu Mare şi cea a Raionului Vinogradov din Regiunea Zakarpatia – Ucraina au lansat împreună, în cadrul unei conferinţe de presă, un apel către toţi locuitorii judeţului Satu Mare să contribuie la ajutorul oferit prietenilor noştri de dincolo de graniţă în aceste vremuri foarte grele prin care trece ţara vecină.

O delegaţie formată din şefa administraţiei raionale din Vinogradov, Judit Petei, şefa administraţiei financiare a raionului respectiv, Valeria Varga, precum şi primarii comunelor Hija şi Cerna, Ivan Haiduc, respectiv Vasil Ivasko, au sosit marţi la Satu Mare, la invitaţia preşedintelui Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, care, împreună cu şefa filialei sătmărene a Organizaţiei Crucea Roşie, Rodica Borlan, doresc să trimită un convoi umanitar în raionul cu care am început deja procedurile de înfrăţire.

Pentru ca acest convoi să fie unul cât mai mare, se aşteaptă donaţiile sătmărenilor, iar Rodica Borlan a detaliat măsurile ce vor fi luate în zilele următoare pentru ca ajutoarele să ajungă rapid la cei care au acum nevoie de ele.

Astfel, sătmărenii pot să depună încă de pe acum la sediul Crucea Roşie de pe str. Vlad Ţepeş nr.3 pachete cu alimente neperisabile şi îmbrăcăminte în stare bună. Donatorii sunt rugaţi să ţină cont de faptul că hainele vor fi oferite atât soldaţilor mobilizaţi din toată Zakarpatia şi care luptă acum pe frontul din estul Ucrainei (se aşteaptă în special articole de lenjerie intimă şi îmbrăcăminte ce poate fi purtată sub uniforma militară), cât şi membrilor familiilor rămase acasă, de la bebeluşi până la bătrâni care nu mai au bani nici pentru medicamente în condiţiile în care inflaţia a scăpat de sub control, iar pensiile sunt o glumă.

Este nevoie, de asemenea, de substanţe şi materiale septice pentru tratarea rănilor, precum Rivanolul, dar şi pastile pentru purificarea apei, deoarece mulţi soldaţi care luptă pe front nu au acces zile întregi la apă potabilă.

Crucea Roşie va instala, de asemenea, standuri speciale la intrările în supermarketurile sătmărene, unde cumpărătorii vor putea să doneze produse destinate fraţilor noştri din Zakarpatia, o regiune la fel de multietnică şi multiculturală ca judeţul Satu Mare, unde trăiesc laolaltă ucraineni, români, maghiari şi şvabi, de care ne desparte doar graniţa trasată după cel de-al Doilea Război Mondial.

Credincioşii de diferite confesiuni vor putea să doneze bani şi la colectele ce vor fi organizate la slujbele de duminică în toate bisericile din judeţul Satu Mare, iar Crucea Roşie va deschide şi un cont bancar unde vor putea fi virate sume de bani de la firme, organizaţii non-guvernamentale sau persoane fizice.

Rodica Borlan a amintit de ajutorul pe care l-au primit sătmărenii de la vecinii din Zakarpatia, aflaţi atunci sub tutela Uniunii Sovietice, în timpul inundaţiilor catastrofale din 1970, afirmând că acum avem ocazia să le întoarcem gestul de profundă umanitate. „Acum contează mai puţin motivele pentru care au ajuns vecinii noştri în această situaţia sau opiniile noastre despre războiul de acolo, acum e situaţie de viaţă şi de moarte, iar supravieţuirea multor oameni depinde şi de ajutorul nostru” – a declarat preşedintele Crucea Roşie Satu Mare.

Vizibil emoţionată, şefa administraţiei Raionului Vinogradov, Iudit Petei, a anunţat că numai în zona aflată în aria ei de competenţă, cu centrul situat în vecinătatea comunei Halmeu, aproape 1.000 de familii sunt afectate în mod direct de război, bărbaţii tineri primind ordine de încorporare, ceea ce înseamnă că majoritatea acestor familii rămân fără surse de venituri şi, în general, fără nici un sprijin din partea autorităţilor.

Judit Petei nu şi-a mai putut stăpâni lacrimile în momentul în care a vorbit despre doi tineri, fiecare în vârstă de 22 de ani, la a căror înmormântare a participat săptămâna trecută, după ce corpurile lor neînsufleţite au fost aduse acasă de pe front.

„Suntem copleşiţi de gestul prietenilor noştri din Satu Mare, care ne-au oferit ajutorul lor fără să aştepte vreo solicitare din partea noastră. Comunităţile noastre sunt legate prin istorie şi avem proiecte comune de viitor, noi cu toţii avem spirit european autentic şi ne dorim să facem parte împreună din marea familie europeană. Cu toţii ne dorim să revenim cât mai repede la situaţia normală, să avem parte de pace şi să colaborăm, să învăţăm din experienţa voastră ca membri ai Uniunii Europene şi poate vom reuşi să oprim emigrarea masivă a tinerilor, să-i convingem să rămână acasă şi să ne construim împreună viitorul, dar până atunci orice ajutor este binevenit în aceste vremuri grele” – a spus, cu lacrimi în ochi, şefa Raionului Vinogradov.

În ceea ce priveşte proiectele comune din viitorul apropiat, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, a anunţat că a început demersurile la Ministerul de Interne şi cel de Externe pentru deschiderea unui punct de trecere a frontiere între Tarna Mare şi Tarna Mică, sat ce aparţine acum de comuna Hija din Ucraina, unde majoritatea localnicilor sunt înrudiţi cu cei din partea noastră a graniţei. 

1976 vizite
Distribuie pe