Locale Altele
Sambata, 26 Octombrie 2024
Sam, 26 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Sindicaliștii numa’ nu reușesc să adune membri la Draxlmaier
Florin Răchitan  - Joi, 8 Septembrie 2016

Vicepreședintele Sindicatului Liber din Cablaje de la fabrica Draxlmaier din Pitești, Virgil Căldare, împreună cu secretarul general Narcis Dinel și avocata cu care colaborează sindicatul de acolo, Florina Uță-Cârstea, au improvizat joi o conferință de presă în fața porții principale de intrare în fabrica din Satu Mare a companiei germane.

Alături de ei au fost și doi din cei zece angajați sătmăreni care, potrivit propriilor declarații, constituie un fel de grup de inițiativă a sindicatului despre care susțin că ar funcționa oficial la Satu Mare, doar că deocamdată nu are nici un fel de structură de conducere și nimeni nu știe exact câți membri are, doar se aproximează că ar fi înscriși în jur de 1.000 de persoane.

Sindicaliștii au anunțat că au venit la Satu Mare după ce au aflat de cele două accidente de muncă ce au avut loc aici în cursul săptămânii trecute, scopul lor fiind să lupte pentru drepturile salariaților chiar și în instanțele judecătorești.

Problema e că angajații din Satu Mare nu prea se înghesuie în sindicat și, chiar dacă se plâng în comentariile de pe site-uri și Facebook, când vine vorba să-și susțină oficial declarațiile nu mai sunt așa eroi, dovadă că piteștenii prezenți chiar în poarta fabricii au fost complet ignorați de muncitorii care tocmai intrau în schimbul de după-amiază.

Reprezentanții sindicatului explică această reținere prin presiunile pe care le-ar face conducerea fabricii, inclusiv presupusele confiscări ale adeziunilor la sindicat. În disperare de cauză, sindicaliștii au lansat un apel către foștii angajați ai Draxlmaier Satu Mare să se alăture cauzei lor, dacă au cunoștințe de diferite abuzuri de pe vremea în care lucrau în fabrică.

Sindicaliștii îi încurajează susținând că la Pitești, de exemplu, au făcut deja trei greve, în urma cărora au obținut majorări salariale totale de peste 50%, astfel că acolo orice muncitor are salariu brut de aproximativ 1.800 de lei, în timp ce remunerația unui muncitor de la fabrica din Satu Mare abia dacă depășește valoarea salariului minim pe economie.

Răspunzând întrebărilor SM Online referitoare la relația pe care o are cu sindicaliștii, respectiv incidentele care au avut loc săptămâna trecută și starea de sănătate a muncitorilor care au avut de suferit în urma acestora, conducerea Draxlmaier Satu Mare ne-a trimis următoarea informare:

În cadrul DRÄXLMAIER Satu Mare există 11 reprezentanți ai salariaților, aleși de către aceștia. Reprezentanții salariaților comunică cu managementul companiei conform drepturilor conferite de Legea Dialogului Social.

Sindicatul SLLC Pitești a înregistrat la sediul societății DRÄXLMAIER Satu Mare adeziunile unor salariați la acest sindicat. Luând în considerare numărul de adeziuni, acest sindicat nu este reprezentativ, în sensul legii, pentru compania DRÄXLMAIER Satu Mare. De aceea orice relație de comunicare se reduce la cadrul oferit de Legea Dialogului Social.

În cursul săptămânii trecute a avut loc un accident de muncă care a fost raportat imediat către autoritățile responsabile. A fost deschisă o investigație cu respectarea tuturor cerințelor legale. Doamna se simte bine, a fost externată din spital.

Al doilea caz a fost un eveniment. O angajată a suferit o leziune ușoară pe creștet când a tras de un fir de cablu. Ea a mers la cabinetul medical din incinta fabricii, unde a primit primul ajutor. Neavând nevoie de alte îngrijiri, ea s-a întors la locul de muncă și și-a continuat activitatea.

În DRM Satu Mare reglementările privind securitatea și sănătatea în muncă respectă cele mai înalte standarde. Instructajul periodic al angajaților se face conform prevederilor Legii nr. 319/2006 și a normei metodologice de aplicare a legii, Hotărârea de Guvern 1425/2006.

Tags: draxlmaier  sindicat  drepturi  muncitori  
3057 vizite
Distribuie pe