Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Primele evacuări din blocurile ANL
Florin Răchitan  - Sambata, 10 Octombrie 2009

Aşa cum a promis primarul Iuliu Ilyes la ultimele şedinţe de Consiliu Local, odată încheiată greva magistraţilor s-a trecut la executarea silită a restanţierilor din blocurile ANL de pe Bulevardul Cloşca.

 

În cazul a două familii, care au adunat de-a lungul anilor restanţe în valoare totală de 200 milioane de lei vechi la plata utilităţilor, executarea silită înseamnă evacuarea din apartamentele care le-au fost repartizate de Primărie.

 

Reamintim că blocurile ANL au reţele comune de apă şi gaz, ceea ce înseamnă că locatarii plăteau facturile în sistem pauşal. Această practică a dus inevitabil la acumularea unor restanţe imense din cauza unor locatari rău-platnici, iar consecinţele le suportă cu toţii, gazul fiindu-le tăiat deja de aproape o lună de zile.

 

După ce Primăria a câştigat procesul intentat celor două familii care au adunat cele mai mari restanţe, evacuarea acestora a fost amânată din cauza grevei magistraţilor, dar acum nimic nu i-a mai putut salva.

 

Executorul judecătoresc, însoţit de un reprezentant al Primăriei şi doi agenţi de poliţie, a înmânat locatarilor celor două apartamente cu pricina ordinele de evacuare, oferindu-le termen până luni pentru a-şi scoate mobila şi celelalte bunuri din locuinţe.

 

Procedura nu a fost lipsită de incidente în cazul familiei Varga. Soţul lipsind de acasă în momentul în care autorităţile au intrat în locuinţă, soţia a mimat leşinul, a plâns isteric, apoi a refuzat în repetate rânduri să semneze contractul prin care Primăria îi oferea un alt apartament într-unul din blocurile de pe strada Ostrovului. Ea şi-a motivat refuzul prin grija pe care o poartă celor patru copii ai familiei şi care, chipurile, n-ar avea unde să meargă la şcoală în zona respectivă.

 

La un moment dat a sosit acasă şi soţul, Robert Varga, iar acesta a încercat să joace cartea discriminării, susţinând că este nedreptăţit de conducerea Primăriei din cauza originii sale rrome.

Până la urmă, el a fost evacuat oficial, fiind escortat de poliţişti în afara clădirii, în timp ce soţia a primit termen până luni să rezolve transportul mobilei şi al celorlalte bunuri din casă.

 

Executorul judecătoresc a intrat apoi în apartamentul familiei Hajdu, unde lucrurile au decurs fără incidente, iar ideea evacuării a lăsat chiar un gust amar tuturor celor prezenţi. Palid şi emoţionat, Hajdu Otto nu s-a opus evacuării, explicând că a avut probleme financiare, dar şi-a plătit între timp toate datoriile. Ghinionul lui a fost că a plătit prea târziu, abia după emiterea sentinţei judecătoreşti definitive.

 

Relativa nedreptate în această situaţie provine din compararea celor două cazuri: pe de o parte, familia Varga nu şi-a plătit nici o datorie, dar i s-a oferit în schimb o altă locuinţă, deoarece conducerea Primăriei se gândeşte la binele celor patru copii ai familiei, iar pe de altă parte, familia Hajdu şi-a plătit absolut toate datoriile, chiar dacă au întârziat, dar, pe considerentul că ambii soţi au slujbe şi o viaţă relativ ordonată şi au în îngrijire un singur copil, Primăria nu le-a oferit nimic în schimb.

 

Din fericire, copiii nu au fost acasă la niciuna dintre familii, astfel că au fost scutiţi de imaginea părinţilor aflaţi într-o asemenea situaţie jenantă.

 

Robert Varga şi Hajdu Otto au primit termen până săptămâna viitoare să elibereze apartamentele, în caz contrar urmând să fie evacuaţi cu forţa, cu ajutorul jandarmilor. Din câte am observat la faţa locului, se pare că nu va fi nevoie de intervenţie în forţă.

Tags: evacuare  blocuri  anl  
2008 vizite
Distribuie pe