Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Sătmărenii trăiesc puțin și prost, pe salarii jenante. Suntem la coada clasamentului național al calității vieții
Florin Răchitan  - Marti, 23 Ianuarie 2024

Cotidianul Libertatea a publicat recent un amplu material de analiză a calității vieții în România, bazată pe ultimele date statistice realizate la nivelul Uniunii Europene.

O echipă de redactori ajutați de studenți la facultățile de Jurnalistică, respectiv Matematică și Informatică au analizat mai multe date oficiale, precum rata de promovare de la Evaluarea Națională și Bacalaureat, rata șomajului, speranța de viață și salariul mediu net câștigat în fiecare județ, folosind pentru asta un program de web scraping, adică un instrument automat de extragere a datelor, iar ulterior, au prelucrat informațiile cu o aplicație de analiză de date.

Materialul rezultat a fost câștigătorul hackathonului HackTheNews organizat la Universitatea București, iar concluziile pun într-o lumină sumbră situația județului Satu Mare, cunoscut deja ca un fel de Vaslui al Ardealului.

După cum știm, România este la coada clasamentului Uniunii Europene la capitolul salarii, cu un salariu mediu net de aproximativ 4.600 de lei în septembrie, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. În spatele nostru mai este doar Bulgaria. Suma de 4.600 de lei este media pe toată țara, dar cifrele variază de la oraș la oraș, în funcție de salariile practicate. De pildă, cel mai mare salariul mediu net este în București, aproape 5.800 de lei, cu 10% mai mult decât acum un an. Urmează județul Cluj cu 5.500 de lei și județele Timiș, Sibiu și Ilfov cu sume între 4.500 și 5.000 de lei. În cealaltă extremă se află județele Teleorman, Vrancea, Caraș-Severin, Hunedoara și Vâlcea, unde salariul mediu net variază între 3.194 de lei și 3.421 de lei, dar și Satu Mare se află în ”zona roșie”, într-o situație chiar mai proastă ca Sălajul.

Observăm că în județele mai sărace, românii trăiesc mai puțin. Cea mai mică speranță de viață este în județul Tulcea, 73 de ani și 3 luni. Tulcea e în jumătatea a doua între județele cu cea mai mare rată a șomajului. Se trăiește sub 75 de ani, în medie, și în Giurgiu, Satu Mare, Olt, Ialomița, Călărași, Botoșani, Brăila și Bacău, iar în Teleorman, Vaslui, Hunedoara, Dolj, Buzău și Sălaj, speranța de viață trece cu puțin de 75 de ani.

În ceea ce privește județul Satu Mare, așa cum am semnalat și noi de-a lungul ultimilor ani, statistica este influențată în mod hotărâtor de mortalitatea infantilă, la care suntem primii pe țară, în special din cauza lipsei serviciilor medicale adecvate. La aceasta se adaugă mortalitatea ridicată din cauza bolilor cardio-vasculare, multe dintre ele fiind tratabile dacă ar exista servicii medicale bine puse la punct. Dacă ar exista…

În privința ratei șomajului, județul Satu Mare se situează undeva la jumătatea clasamentului național, adică ”nici prea-prea, nici foarte-foarte”, dar știm cu toții că această situație este mult ”cosmetizată” pur și simplu datorită faptului că o bună parte a sătmărenilor activi muncesc în străinătate, acolo unde-și au și domiciliul, astfel că ei ”lipsesc” din statisticile oficiale românești. Altfel, foarte probabil, am fi tot în ”zona roșie” de pe hartă.

Calitatea vieții este strâns legată de educație, subliniază specialiștii. Dar testele PISA creionează un tablou trist: aproape jumătate dintre elevii de 15 ani din România sunt analfabeți funcțional, iar la matematică și la științe, învățământul nostru e printre cele mai slabe din Europa.

Dacă la promovabilitatea la examenul de Evaluare Națională, elevii sătmăreni sunt tot pe la mijlocul clasamentului pe țară, situația la Bacalaureat este ”salvată” în mare măsură, de performanțele realizate în ultimii ani de absolvenții de la Colegiul Național ”Ioan Slavici” și alte vreo două licee din Satu Mare. Că altfel, dezastru…

Dar hei, avem beculețe colorate în Centru! Și cea mai scumpă pârtie de schi din țară! ;))

5761 vizite
Distribuie pe