Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Adrian Cozma anunță construirea unui spital de îngrijiri paliative și pentru pacienții din județul Satu Mare
Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului  - Marti, 30 Ianuarie 2024

Sub preşedinţia Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare s-au desfăşurat lucrările Adunării Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, care a analizat întreaga activitate a eparhiei pe anul 2023, sub aspect economic, administrativ, cultural, patrimonial, social-filantropic, teologic-educaţional, canonico-juridic şi monahal.

La eveniment a participat și deputatul PNL de Satu Mare, Adrian Cozma, care este membru mirean și reprezentant al episcopiei în Adunarea Națională Bisericească.

Din rapoartele prezentate de consilierii şi inspectorii de resort, cele mai importante aspecte ale activității pe anul trecut s-au referit la acțiunile și campaniile de caritate, precum și la proiectele sociale cu caracter permanent desfășurate prin protopiatele și parohiile din județele Maramureș și Satu Mare, dintre care amintim câteva:

• Proiectul „Construiește o casă, zidește suflete” își propune construirea unei case în fiecare protopopiat pentru sprijinirea familiilor afectate de calamități naturale ori a celor cu mulți copii, afectate de sărăcie și lipsite de resurse. Anul trecut, în cadrul proiectului au fost reconstruite/reparate 66 case pentru 345 de beneficiari, având un cost total pe cele 8 protopopiate de 513.491 RON.

• Prin Proiectul „Ghiozdanul micuțului creștin” au fost oferite rechizite școlare, ghiozdane și îmbrăcăminte în valoare de 134.510 RON pentru 1.165 de elevi.

• Prin Proiectul „Îmbracă un copil de Praznicul Învierii Domnului” au beneficiat de îmbrăcăminte și alimente un număr de 1.654 copii , toate acestea în valoare de 284.804 RON.

• Prin Proiectul „Oferă un dar de Sărbătorile Nașterii Domnului” s-au acordat cadouri care au constat în alimente și haine în valoare 581.597 RON pentru 11.282 de beneficiari.

De toate activitățile și proiectele desfășurate de către Episcopie au beneficiat un număr de 42.156 persoane, iar totalul tuturor activităţilor sectorului social-filantropic însumează valoarea de 5.174.586,99 lei.

Unul dintre cele mai importante proiecte de acest fel planificate pentru anul care tocmai a început este construirea unui spital de îngrijiri paliative în municipiul Baia Mare. Spitalul, accesibil și pacienților din județul Satu Mare, va avea o capacitate de aproape 150 de paturi și va beneficia de cele mai moderne dotări în acest domeniu, inclusiv laborator și farmacie.

Investiția se va face cu ajutorul Companiei Naționale de Investiții, prin grija Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului.

Scopul spitalului de îngrijiri paliative este de a asigura asistență medicală, spirituală, psihologică şi socială pacienţilor cu boli cronice progresive (în special oncologice), în stadii avansate de evoluţie. Serviciile medicale sunt completate de o asistență religioasă și psihologică, care nu se limitează la pacienți, ci cuprinde și aparținătorii.

”Împreună putem face lucruri mărețe și bune pentru Satu Mare și Maramureș” – a declarat deputatul Adrian Cozma.

6642 vizite
Distribuie pe