Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Mămicile au dobândit cunoștințe salvatoare de viață la ”Casa Prieteniei” a Organizației Caritas
Caritas Satu Mare  - Miercuri, 15 Mai 2024

Datorită formatorului Nándor-Lóránd Józsa, mamele copiilor beneficiari ai Centrului social deschis „Casa Prieteniei” al Organizației Caritas s-au familiarizat cu bazele acordării primului ajutor.

„Oricine poate întâlni situații critice în care, prin acordarea corectă a primului ajutor poate salva viața unui membru de familie sau a unei alte persoane, căci necazul se poate întâmpla oricând, oriunde, oricui” – susține Nándor-Lóránd Józsa, angajat al Organizației Caritas care activează ca voluntar SMURD în timpul său liber.

Pentru a putea interveni cu succes în situații de criză, Georgeta Vizireanu, coordonatoarea centrului „Casa Prieteniei” din Satu Mare, a decis să organizeze pentru mămicile copiilor care frecventează centrul o prezentare de tehnici de prim ajutor susținută de formatorul Nándor-Lóránd Józsa.

La evenimentul interactiv care a avut loc ieri, la sediul unității de asistență socială, au participat 12 mămici, unele împreună cu copiii lor. Nándor le-a vorbit celor prezenți folosind un limbaj simplu, ușor de înțeles despre aspecte legate de evaluarea primară, și anume: ne asigurăm că nici victima, nici noi nu suntem în pericol, apoi încercăm să aflăm dacă victima este conștientă, verificăm dacă respiră, eliberăm căile aeriene, dacă este cazul, apoi sunăm la 112 și începem resuscitarea. Formatorul a detaliat diferența dintre protocoalele de resuscitare în cazul adulților, copiilor și a nou-născuților.

Informațiile teoretice au fost ilustrate și în practică cu ajutorul manechinului de resuscitare Little Anne. La finalul evenimentului, fiecare participant a avut prilejul să-și pună la încercare cunoștințele nou dobândite, acordând prim ajutor manechinului aflat în stop cardio-respirator.

În continuare, Nándor Józsa a detaliat tehnicile de prim ajutor în caz de înec cu alimente, prezentând câteva manevre salvatoare de viață, printre ele și manevra Heimlich.

La finalul părții practice, trainerul le-a arătat participanților cum pot așeza victima în poziție de siguranță, după care a răspuns la întrebările publicului.

Coordonatoarea Centrului „Casa Prieteniei”, Georgeta Vizireanu speră că datorită participării la atelierul de prim ajutor, mămicile nu se vor panica în situații critice, ci vor acorda prim ajutor corect, salvând vieți.

4533 vizite
Distribuie pe