Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Schimb de experiență în domeniul serviciilor sociale cu specialiști din 5 țări la Caritas Satu Mare
Caritas Satu Mare  - Miercuri, 2 Octombrie 2024

În cadrul proiectului Erasmus+ având ca titlu: „Diversitatea este o valoare – trăim și învățăm împreună în Europa, având grijă de planeta noastră”, Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare este gazda întâlnirii internaționale care are loc în perioada 30 septembrie – 3 octombrie.

La eveniment participă reprezentanți ai șase organizații neguvernamentale care activează în domeniul serviciilor sociale. Scopul întâlnirii este familiarizarea cu abordări inovatoare, modele de bune practici implementate în centrele de zi pentru copii ale organizației, respectiv în cadrul programelor menite să faciliteze integrarea refugiaților ucraineni.

Întâlnirea de proiect a fost deschisă de dr. Ioan-Laurențiu Roman, directorul general al Organizației Caritas. Ca introducere, directorul le-a prezentat partenerilor de proiect contextul înființării organizației, precum și istoria acesteia, subliniind că multiculturalitatea și buna cooperare dintre oameni din culturi diferite a fost, este și va rămâne o caracteristică a regiunii și a activității organizației.

În prima zi a întâlnirii, oaspeții au vizitat Centrul social deschis „Casa Prieteniei” din Satu Mare care oferă de mai bine de două decenii servicii pedagogice, sociale și psihologice pentru copii aflați în dificultate. 

Ieri, vizitatorii au avut ocazia să se familiarizeze cu programele asigurate de Caritas refugiaților ucraineni cazați în municipiul Satu Mare, respectiv în localitățile din apropiere. Ritta Szűcs, coordonatoarea programelor pentru refugiați la nivel de organizație, le-a prezentat oaspeților modurile în care Caritas îi sprijină pe copiii ucraineni și familiile acestora. Coordonatoarea a menționat ca exemple de bune practici atelierele muzicale care facilitează integrarea copiilor ucraineni. Ei participă regulat la activități de percuție împreună cu școlarii care frecventează „Casa Prieteniei”, sub coordonarea profesorului de tobe și percuție László Tóth.

Vizitatorii au avut prilejul să se convingă personal despre cum creează limbajul universal al muzicii punți între oameni care vorbesc limbi diferite și provin din culturi diferite, fiind invitați de percuționistul Csaba Cserey și profesorul László Tóth să facă o călătorie imaginară în jurul lumii ghidați de ritmul tobelor și al instrumentelor de percuție specifice diverselor regiuni.

În continuare, participanții au vizitat palatul episcopal, fiind primiți de episcopul PSSa Eugen Schönberger și Csaba Ilyés, vicar general și cancelar.

Întâlnirea continuă azi la Baia Mare, la Centrul comunitar „Sfântul Francisc de Assisi” al Caritas, unde participanții vor afla mai multe despre paleta largă de servicii sociale oferite de unitate, precum și despre metodele și abordările pedagogice inovatoare implementate cu succes de specialiștii centrului. Mai apoi, reprezentantul Confederației Caritas România, Thomas Hackl va susține o prezentare având ca temă programele de sprijin pentru refugiați inițiate de Confederație și implementate de organizațiile Caritas din țară, detaliind totodată și modele de bune practici în cooperarea dintre țările învecinate cu Ucraina.

Întâlnirea de proiect se va încheia mâine cu o evaluare metodologică și formularea concluziilor.

Proiectul Erasmus+: „Diversitatea este o valoare – trăim și învățăm împreună în Europa, având grijă de planeta noastră” a fost inițiat de Caritasverband für den Oberbergischen Kreis e.V. din Germania, fiind implementat în parteneriat cu: Diecézní katolická charita Hradec Králové (Cehia), Caritas Erzbistum Wien și youngCaritas Wien (Austria), Kolping Südtirol (Italia), respectiv Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare.

980 vizite
Distribuie pe