Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Profesorii sătmăreni ameninţă cu īnchiderea şcolilor
Sergiu Lenghel  - Miercuri, 3 Martie 2010

Fondul de salarii redus pentru cadrele didactice sătmărene ar putea duce la īnchiderea unor şcoli. Doar īn municipiul Satu Mare, aproximativ 2.500 de salariaţi din īnvăţămānt riscă să-şi primească doar jumătate din salariul pe luna februarie.

 

Liderii Confederaţiei Naţionale Cartel Alfa, filiala Satu Mare, au organizat miercuri o conferinţă de presă, anunţānd o serie de proteste pentru săptămānile următoare.

 

Reprezentantul filialei, Vasile Dārle, a declarat că se pregăteşte un val de mişcări sindicale, care va īncepe prin pichetarea Prefecturii Satu Mare īn data de 11 martie, de la ora 14.30. Se estimează că vor fi peste 100 de lideri de sindicat din sectorul bugetar.

De asemenea, īn data de 12 martie, de la ora 10.00, la sediul Palatului Administrativ, este programată o īntālnire cu parlamentarii sătmăreni, tema dezbaterii fiind revendicările sindicaliştilor. Principalele nemulţumiri sunt cele legate de reducerea numărului de personal şi proiectul de lege al pensiilor.

 

Īn perioada 15-30 aprilie va avea loc un miting la Bucureşti, iar dacă reacţia din partea Guvernului se va lăsa aşteptată, se va declanşa o grevă de avertisment la nivel naţional, culminānd cu o grevă generală pe termen nelimitat. īn luna mai.

 

La rāndul său, vicepreşedintele Ioan Drăgan, totodată lider al Sindicatului Īnvăţămāntului Preuniversitar din Satu Mare, a declarat că municipiul Satu Mare e ca un "butoi de pulbere", iar profesorii s-ar putea să-şi piardă răbdarea şi să-şi īntrerupă activitatea. "Ordinul privind costul standard pe elev nu acoperă fondul de salarii decāt īn proporţie de 80%" - afirmă Drăgan.

 

Īn municipiul Satu Mare, salariul pe luna februarie este acoperit īn proporţie de 44-46%, la Carei 87%, iar la Tăşnad 47%. "Am semnale cum că unii colegi vor face acţiuni spontane, ajungāndu-se pānă la īnchiderea şcolilor. E inadmisibil ca pentru o muncă prestată să primeşti jumătate din salar. Atāt de grav cum e la noi īn judeţ nu mai există niciunde" - a adăugat Ioan Drăgan.

1934 vizite
Distribuie pe