Locale Altele
Sambata, 26 Octombrie 2024
Sam, 26 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Grevă de ochii lumii
Sergiu Lenghel, Florin Răchitan  - Luni, 31 Mai 2010

Răspunzând apelului sindicatelor de a participa la greva generală organizată la nivel naţional, o bună parte a bugetarilor sătmăreni au iniţiat luni acţiuni de protest, însă mai mult de formă.


 

Dimineaţa s-au adunat aproximativ 30 membri ai Sindicatului Sanitas în faţa Spitalului Judeţean şi şi-au spus off-urile presei, insistând asupra salariilor mici pe care le iau. Despre ciubucuri nici o vorbă. Memorabilă a fost imaginea unei infirmiere cu un lanţ gros de aur la gât şi inele de aur pe toate degetele posibile, care se plângea că, odată cu reducerea salarială impusă de Guvernul Boc, ea va rămâne cu aproximativ şapte milioane lei vechi.
 

 

Teoretic, au fost asigurate doar Urgenţele, cel puţin potenţialii pacienţi noi erau îndrumaţi invariabil către Urgenţe sau la medicul de familie.
 

 

Şi angajaţii Serviciului de Ambulanţă s-au solidarizat cu greviştii, dar, prin lege, ei nu au voie să întrerupă activitatea, astfel că maşinile de intervenţie au circulat toată ziua, iar în faţa sediului Ambulanţei au stat doar medicii şi asistentele care nu erau plecate pe teren, la urgenţe. Cu toţii purtau banderole albe, în semn de solidaritate cu protestatarii.
 

 

În grevă s-au aflat şi funcţionarii de la Consiliul Judeţean, cu tot cu instituţiile subordonate, precum şi cei de la majoritatea primăriilor din judeţ, cu excepţia Primăriei Satu Mare. Câţiva reprezentanţi ai Sindicatului „Pro Autonomia” s-au adunat dimineaţa pe treptele din faţa Palatului Administrativ, cu steaguri şi pancarte, apoi s-au împrăştiat prin birouri, dar au suspendat orice activitate, cel puţin teoretic, deoarece Consiliul Judeţean a programat o şedinţă fix pentru ziua grevei, aşa că hârţogarii au avut de pregătit actele necesare.

 

La Primăria Satu Mare şi la Direcţia Generală a Finanţelor Publice nu s-a făcut grevă, motivul oficial fiind că „au mult de lucru”. Motivul adevărat este că la Primărie, de exemplu, nu s-a adunat numărul necesar de semnături pentru ca măcar jumătate dintre funcţionari să suspende activitatea.

 

Nici în Învăţământ n-au ieşit calculele sindicaliştilor, deşi 75% dintre ei s-au pronunţat pentru grevă. Inspectoratul Şcolar Judeţean având însă la conducere o şefă PDL-istă, nici nu s-a pus problema amânării probei de competenţe lingvistice a Bacalaureatului. La centrele de examinare au fost aduşi profesori spărgători de grevă, care au asigurat condiţiile necesare pentru ca proba de Bacalaureat să decurgă fără probleme deosebite.
 

 

În schimb, la Biblioteca Judeţeană nu s-a lucrat cu publicul, iar sătmărenii care doreau să împrumute o carte au fost întorşi din drum. De altfel, la secţia de împrumut pentru adulţi s-a pus lacăt pe uşă, iar la cea pentru copii, angajaţii se aflau în sediu, însă fără să facă nimic.
 

 

Şi la Muzeul Judeţean a fost grevă. Liderul de sindicat Cristian Virag afirmă că toţi cei 84 de angajaţi pe care îi are muzeul în tot judeţul fac grevă purtând banderole, fără să permită publicului accesul. Directoarea adjunctă a Muzeului Judeţean s-a declarat solidară cu colegii ei, chiar dacă a recunoscut că ea nu prea ar avea voie să facă grevă.
 

 

În mod paradoxal, greva de luni i-a afectat până şi pe pensionari, care oricum vor rămâne fără bani, după reducerea cu 15% a pensiilor. Veniţi cu noaptea-n cap la Casa Judeţeană de Pensii, zeci de cetăţeni au stat la coadă ore în şir până când funcţionarele au început lucrul. Programul la ghişee a fost întrerupt de la ora 09.00 la 13.00, timp în care oamenii au aşteptat să-i primească cineva. „Din Tăşnad am venit. Nu am ştiut că şi aici fac grevă. Ne-au pus să aşteptăm afară, după care un domn ne-a chemat să stăm în faţa uşii” – spune nervos Viorel Orosz, care intenţiona să depună un dosar pentru o pensie de urmaş.
 

 

Preşedintele CNSRL Frăţia, Dan Burulea, aflat şi el alături de funcţionarii de la Palat, ne-a declarat că pentru ziua de joi se aşteaptă ca peste 500 de oameni să protesteze în faţa Prefecturii. „Joi de la ora 12.00 vor participa angajaţi din cele patru confederaţii sindicale: Cartel Alfa, CSDR, Meridian şi CNSRL Frăţia. Vor veni şi pensionari, dar şi cei din sectorul privat” – afirmă Burulea.

 

2637 vizite
Distribuie pe