Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Let’s Do It, Romania! Ohhh yeahhh!!!
Sergiu Lenghel  - Vineri, 23 Iulie 2010

Echipa "Let"s Do It, România!" a ajuns şi la Satu Mare. În prezenţa oficialităţilor locale şi judeţene, a unor directori de instituţii responsabile cu mediul înconjurător şi a unor primari din judeţ, conferinţa de lansare a proiectului care presupune strângerea deşeurilor depozitate ilegal în afara localităţilor a avut loc vineri în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean.

 

Din echipa judeţeană de conducere face parte Claudia Donca, care a declarat că în judeţul Satu Mare au fost stabilite 24 de trasee pentru strângerea mormanelor de gunoaie aruncate pe domeniul public în afara localităţilor.

 

Voluntarii sătmăreni vor începe de la sfârşitul acestei săptămâni cartarea - care presupune determinarea poziţiei folosind un dispozitiv GPS - iar rezultatul final al acestei acţiuni este realizarea unei hărţi a deşeurilor, în baza căreia vor putea fi estimate resursele necesare pentru reuşita proiectului, inclusiv numărul de voluntari necesari în ziua curăţeniei.

 

Managerul de proiect, Mihai Dragotă, venit de la Bucureşti pentru lansarea proiectului "Let"s Do It, România!" la Satu Mare, este optimist şi crede că ţara noastră va atinge o ţintă realizată anul acesta de Slovenia, adică peste 200.000 de voluntari.

 

Plini de entuziam, echipa care se ocupă de această acţiune inedită speră ca la Satu Mare să se înscrie aproximativ 5.000 de voluntari, făcându-se apel şi la Inspectoratul Judeţean Şcolar pentru sprijinul din partea elevilor.

 

Mişcarea internaţională a pornit în anul 2008 în Estonia, când au participat la strângerea gunoaielor într-o singură zi peste 50.000 de voluntari.

 

Directorul Poliţiei Comunitare, Florian Găzdac, a întrebat cum se va şti dacă depozitele ilegale de deşeuri se află pe un teren privat sau pe domeniul public, Mihai Dragotă recunoscând că acest aspect "i-a scăpat", însă în momentul în care se va face cartarea, voluntarii vor trebui să-şi noteze locurile unde se pot strânge gunoaiele pe data de 25 septembrie, zi în care sunt aşteptaţi cât mai mulţi sătmăreni să participe la curăţenia generală din judeţ.

 

Deoarece această campanie nu include şi interiorul localităţilor, strângerea deşeurilor urmând să se realizeze doar în extravilan, se va lua legătura cu primarii din judeţ pentru ca depozitarea lor să se facă în locuri autorizate.

 

În momentul în care şeful Poliţiei Comunitare a sugerat ca şi asistaţii sociali să ajute la această acţiune, primarul Ilyes s-a opus imediat, afirmând că "nu ar fi bine să amestecăm munca de voluntariat cu obligaţiile acestora", dar a precizat că dacă ei vor veni de bunăvoie, nimeni nu o să-i refuze.

 

5107 vizite
Distribuie pe