Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
„Căminul de argint” pentru bătrânii bolnavi de Alzheimer
Florin Răchitan  - Joi, 23 Iunie 2011

Ambasadorul Olandei la Bucureşti, Tanya van Gool, a inaugurat joi dimineaţa la Viile Satu Mare  primul centru pentru vârstnici specializat pe îngrijirea bolnavilor de Alzheimer şi Parkinson, construit printr-o colaborare exemplară între două fundaţii din oraşele înfrăţite Satu Mare (Casa Sătmăreană) şi Zutphen (Sutphene).
 

 

La ceremonia de inaugurare a fost prezentă o delegaţie numeroasă sosită din Olanda, toţi cei care au participat în ultimii trei ani la realizarea acestui proiect, precum şi oficialităţi locale şi judeţene precum prefectul Radu Giurcă, primarul municipiului Satu Mare, Iuliu Ilyes, primarul comunei Viile Satu Mare, Daniel David, alături de numeroşi directori de instituţii şi consilieri locali.


 

Doamna ambasador a Olandei s-a arătat impresionată de ceea ce au realizat oamenii inimoşi participanţi la acest proiect finanţat de guvernul ţării pe care o reprezintă şi şi-a exprimat speranţa că această instituţie va deveni un centru pilot, un exemplu şi pentru alte regiuni ale ţării.
 

 

După momentul festiv al inaugurării, coordonatorul proiectului, Mihaela Pop, a avut parte de surprize emoţionante din partea celor cu care a colaborat în ultimii ani: preşedintele Fundaţiei „Sutphene”, Bonnes Venema, i-a oferit un cec în valoare de 10.000 de euro pentru acoperirea cheltuielilor din viitorul apropiat, iar reprezentanţii a cinci cluburi Rotary din Satu Mare, SUA, Germania, Anglia şi Olanda i-au oferit un alt cec, în valoare de 42.250 dolari pentru achiziţionarea unor piese de mobilier. De asemenea, societatea Electrolux Satu Mare a utilat complet şi gratuit bucătăria centrului cu aparatură electrocasnică.
 

 

„Căminul de argint” din Viile Satu Mare găzduieşte 14 vârstnici bolnavi de Alzheimer şi Parkinson, cărora li se asigură şi îngrijirile medicale specifice, ei având la dispoziţie şapte camere cu câte două paturi şi grup sanitar propriu, bucătărie, sală de mese şi o altă sală pentru activităţile cotidiene. 

 

6858 vizite
Distribuie pe