Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieEvenimentITAstronomieBiologieClimaGadgetEnergiaAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Copaci artificiali contra poluării
Evenimentul Zilei  - Vineri, 28 August 2009
O pădure de 100.000 de copaci artificiali, care ar putea fi „plantaţi” în următorii 20 de ani, reprezintă una dintre soluţiile practice pe care experţii britanici în geoinginerie le propun pentru decarbonizarea atmosferei.

Un raport realizat de specialiştii Institutului de Inginerie Mecanică din Londra şi citat de BBC subliniază că fenomenul încălzirii globale nu poate fi evitat dacă nu se iau în calcul şi inovaţiile tehnologice, dar avertizează că măsurile propuse au efecte doar pe termen scurt şi trebuie corelate cu reducerea semnificativă a emisiilor de carbon.

„Geoingineria nu este o soluţie miraculoasă, dar ne poate obţine timp preţios”, a explicat Tim Fox, unul dintre experţii de la institutul londonez.

Prototipul e gata

Copacii artificiali sunt deja în stadiul de prototip, a declarat Fox. „Aceştia ar putea intra în producţia de serie şi ar putea fi plantaţi într-o perioadă relativ scurtă de timp”, a adăugat specialistul britanic. El a explicat că pădurea artificială, care va acoperi o suprafaţă de circa 600 de hectare, va funcţiona destul de simplu - va capta dioxidul de carbon din atmosferă cu ajutorul unui filtru. Un astfel de copac conceput de specialiştii în geoinginerie va filtra de câteva mii de ori mai mult CO2 decât un arbore natural, a subliniat Fox, adăugând că dioxidul de carbon captat va fi apoi stocat în instalaţii speciale.

Alge şi acoperişuri albe

O altă măsură propusă de experţii britanici este instalarea aşa-numitelor „fotobioreactoare pe bază de alge” pe acoperişurile clădirilor. Acestea sunt, de fapt, containere transparente care conţin alge, plante cu o capacitate sporită de captare a dioxidului de carbon.

O a treia opţiune examinată de specialişti vizează reducerea radiaţiilor solare fie prin montarea de acoperişuri speciale care să reflecte lumina, fie prin vopsirea în alb a celor deja existente. Institutul de Inginerie Mecanică a cerut însă guvernului britanic să investească 10 milioane de lire sterline în noi cercetări care să evalueze eficienţa geoingineriei.

Marea Britanie produce anual 556 de megatone de dioxid de carbon, iar o pădure artificială de 100.000 de copaci concepuţi în laboratoarele londoneze ar putea capta 60 la sută din această cantitate de noxe. Un calcul estimativ făcut de specialiştii britanici arată că, la nivel global, este nevoie de un număr cuprins între 5 şi 10 milioane de arbori artificiali pentru a filtra dioxidul de carbon emis în atmosferă.
Tags: padure  copaci  artificiali  bioxid  carbon  poluare  
5510 vizite
Distribuie pe