Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateViaţă sănătoasăSfatul mediculuiDietaLifestyleGalerie FotoParty Foto
Alimente care vă fac „instant“ mai sănătoşi
Evenimentul Zilei  - Luni, 29 Septembrie 2008
Sunt multe alimente pe lângă care treceţi fără să le daţi o prea mare importanţă şi nu vă gândiţi să le puneţi în coşul de cumpărături.
 
De unele dintre ele, cum ar fi guava, probabil nici nu aţi auzit, iar de altele, cum ar fi sfecla sau seminţele de dovleac, probabil că aţi uitat. Sunt specialişti care susţin că dacă le faceţi loc pe masă vă vor îmbunătăţi starea de sănătate, fără a fi nevoie să luaţi vreun medicament sau supliment alimentar.

Seminţele de dovleac, sursă excelentă de magneziu.
Aceste seminţe sunt cea mai hrănitoare parte din dovleac şi conţin mult magneziu. Un studiu realizat de cercetătorii francezi a arătat că bărbaţii cu un nivel ridicat de magneziu au un risc cu 40% mai mic de a muri la tinereţe. Studiul a mai arătat că bărbaţii consumă 353 mg de magneziu zilnic, în timp ce porţia recomandată ar fi de 420 mg. „Seminţele de dovleac sunt mai bune decât cele de floarea-soarelui, au un efect excelent şi împotriva paraziţilor digestivi. Sunt însă şi foarte săţioase, au în compoziţie multe uleiuri, aşa că dacă sunt consumate în cantităţi prea mari îngraşă“, afirmă nutriţionistul Mihaelea Ionescu, de la Institutul de diabet, nutriţie şi boli metabolice „N. Paulescu“, din Bucureşti.

Sfecla protejează arterele.
Aceasta este una dintre cele mai bune surse de folaţi şi betaină, nutrienţi care scad nivelul unor compuşi inflamatori ce pot dăuna arterelor şi pot creşte riscul de boli de inimă. Studiile pe şoareci au arătat că pigmenţii naturali din sfeclă pot ajuta la prevenirea cancerului. Încercaţ i să consumaţi sfecla proaspătă, sub formă de sucuri (în combinaţie cu sucul de la măr şi morcov), sau coaptă, cu un pic de hrean. „Prin coacere se menţin mai mult din vitamine decât prin fierbere. Sfecla este foarte bogată în săruri minerale, antioxidanţi, vitamina C, fier“, spune nutriţionistul Mihaelea Ionescu. Medicul nu o recomandă diabeticilor în cantităţi mari, pentru că în proporţie de 20 la sută conţine hidraţ i de carbon, şi nici celor cu suferinţe hepatice.

Scorţişoara, excelentă pentru diabetici.
Aceasta ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge ce influenţează riscul de boli de inimă. Cercetătorii americani au descoperit că persoanele cu diabet de tip 2 care consumă un gram de scorţişoară pe zi timp de şase săptămâni îşi reduc nivelul de zahăr din sânge şi cel al colesterolului. Puneţi puţină scorţişoară în cafea sau în mâncare.

Prunele uscate, foarte bune în sezonul rece.
Acestea conţin antioxidanţi care luptă împotriva radicalilor liberi ce deteriorează celulele, fenomen care creşte considerabil riscul de cancer. „Sunt foarte bune în sezonul rece. Prin uscare, se pierd puţine vitamine şi să- ruri mineale, iar prunele se pot rehidrata punându-se în apă. Atenţie, însă, şi acestea pot fi foarte dulci“, adaugă nutriţionistul Mihaela Ionescu.

EXOTIC

Guava, mai bogată în potasiu decât banana


Guava este un fruct tropical cu cea mai mare concentraţie de licopen dintre toate fructele şi legumele, un antioxidant care luptă împotriva cancerului la prostată. O porţie de guava conţine 688 mg de potasiu, cu 63% mai mult decât aţi găsi într-o banană de mărime medie. În plus, este foarte bogată în fibre alimentare şi în vitamina C (are mai multă decât portocala).

Tags: alimente  sanatate  instant  
6275 vizite
Distribuie pe