Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Expoziție de icoane la Castelul Karolyi din Carei
Direcția de Cultură Carei  - Duminica, 15 Decembrie 2013

La Castelul Károlyi din Carei a avut loc duminică vernisajul expoziţiei de icoane a artistului plastic George Dan, în organizarea Asociaţiei Artiştilor Plastici Satu Mare şi a Direcţiei de Cultură şi Sport Carei.


George Dan s-a născut la Corbeanca, jud. Ilfov, la 14 februarie 1957. Este absolvent al Şcolii Populare de Artă din Satu Mare, clasa prof. Ion Popdan. Tehnicile abordate  de către artist  sunt: uleiul, tempera, culorile acrilice, pastelul şi fresca. A expus în ţară, dar şi în străinătate, în colecţii particulare din Franţa, Germania, Olanda, Canada, S.U.A. 

Evenimentul a fost moderat de Bogdan Georgescu, directorul Direcţiei de Cultură şi Sport a municipiului Carei, care a deschis vernisajul, după care au luat cuvântul Gheorghe Toduţ, referent în cadrul Direcţiei pentru Cultură Satu Mare, care a prezentat un scurt istoric al iconografiei ; Gergely Csaba, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Plastici Satu Mare, care a spus câteva cuvinte despre autorul icoanelor şi despre semnificaţia culorilor folosite ; preotul Cristian Chindriş din Păuleşti, care a menţionat detalii despre istoria icoanei şi simbolistica acesteia în cultura bizantină şi artistul George Dan, care a mulţumit tuturor pentru prezenţă şi pentru ocazia de a expune în această locaţie elegantă oferită de castelul din Carei.

 

După cum a menţionat Gergely Csaba, „albul reprezintă culoarea revelaţiei, a Harului, albastrul culoarea cerească prin excelenţă, smerenia tăcută, roşul este simbolul iubirii şi al jertfei, auriul, viaţa cea veşnică şi credinţa, negrul veşmintelor călugăreşti simbolizează renunţarea la deşertăciunea lumii, condiţie a vederii luminii dumnezeieşti.


Între prezentările invitaţilor au fost inserate scurte momente artistice oferite de Ansamblul Ceatăra, condus de prof. Adrian Paşca. Tinerii interpreţi au completat atmosfera cu câteva colinde inedite pregătite special pentru acest eveniment.  


Expoziţia cuprinde un număr de 32 de icoane şi poate fi vizitată până în data de 11 ianuarie 2014, conform programului Muzeului Municipal Carei. 



1718 vizite
Distribuie pe