Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Arta țesutului – de la fir la cămașă, la Muzeul de Artă
Veronica Hodas  - Marti, 24 Iunie 2014

Muzeul Judeţean Satu Mare  în parteneriat cu Muzeul de Arhitectură şi Civilizaţie Populară a regiunii Transcarpatia din Ujgorod au organizat marți, la Muzeul de Artă, „Arta țesutului – de la fir la cămașă”. Activitatea face parte din proiectul „Reușim prin COOLtură – Valori europene și viitor comun”.


Evenimentul are ca scop promovarea valorilor tradiționale din județul Satu Mare, a artei țesutului și a costumului popular.


„Este una dintre activitățile pe care noi le-am organizat de-a lungul unui an și jumătate cât e toată durata de implementare a proiectului. A fost gândit ca și un eveniment în aer liber care să vorbească despre ie, despre costumul tradițional pentru că în județul Satu Mare putem să vorbim despre costum tradițional românesc din zona de Codru, de Câmpie sau zona Oaș, costumul maghiar, șvăbesc sau chiar ucrainean”, a declarat dr. Mara Lobonț Pușcaș, șef secție etnografie-artă la Muzeul Județean Satu Mare.


La eveniment a participat și directorul Muzeului de la Ujgorod, Gabriela Angyal, alături de o echipă de implementare. De asemenea, o echipă formată din 18 voluntari de la Colegiul Național „Doamna Stanca” , îmbrăcați în porturi au împărțit flaiere prin oraș pentru a mediatiza acest eveniment.

Primii care au fost interesați de arta țesutului au fost copilașii de la Grădinița Guliver care îmbrăcați în porturi populare au vizitat costumele expuse la Muzeul de Artă și au profitat de ocazie pentru a face poză cu clopurile și cu desăgile.



Am fost și noi în vizită și am întâlnit patru doamne draguțe din Bogdand care ne-au arătat peretare cu mesaje de dragoste. Dacă vă întrebați cine le-a făcut? vă spunem noi, sunt făcute manual chiar de doamne.


Acestea ne-au povestit cum au țesute ele la aceste peretare în urmă cu 30 de ani, pe șezătoare. O poveste drăguță pe care vă lăsăm să o descoperiți, dacă mai ajungeți la Muzeul de Artă până la ora 18.00.

Menționăm faptul că toate lucrurile expuse sunt lucrate manual.

5565 vizite
Distribuie pe