Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Festivalul Datinilor și Obiceiurilor de Iarnă se organizează din nou la Negrești-Oaș, după Crăciun
Primăria Negrești-Oaș  - Marti, 20 Decembrie 2022

În cadrul unei conferințe de presă pe care au susținut-o marți la sediul Primăriei Negrești-Oaș, primarul Aurelia Fedorca, managerul Casei Orășenești de Cultură, Anca Volșik, și managerul Muzeului Țării Oașului, Anca Rusu, au prezentat programul evenimentului de suflet al oșenilor, Festivalul Datinilor și Obiceiurilor de Iarnă, ce va fi organizat din nou după doi ani de pauză din cauza pandemiei, imediat după Crăciun.

Festivalul este organizat de Primăria şi Consiliul Local Negreşti-Oaş prin Casa Orăşenească de Cultură Negreşti-Oaş, în parteneriat cu Muzeul Ţării Oaşului şi Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Negrești-Oaş.

A XXIII-a ediție a Festivalului Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă va avea loc marți, 27 decembrie 2022, la Negrești-Oaș. La tradiționalul eveniment sunt așteptate 12 ansambluri folclorice, cete și grupuri de colindători din Țara Oașului și din zonele etnografice învecinate.

Festivalul-concurs va fi găzduit de Muzeul în Aer Liber al Țării Oașului, un loc de poveste, unde oșenii își pot găsi rădăcinile și trăi amintirile.

Programul Festivalului este în aşa fel stucturat încât să reînvie un vechi obicei arhaic, unde după participarea la Sfânta Liturghie, comunitatea întreagă se regăsea la ciuperca de danţ, celebrând bucuria reîntâlnirii şi exprimând prin muzică şi dans întreaga spiritualitate a eposului oşenesc.

Va urma un concert extraordinar susţinut de ansamblul etno-folcloric Ștefan Vodă din Chișinău,  desfăşurarea propriu-zisă Festivalului şi vom încheia cu premierea participanților.

Participanți la festivalul-concurs:         

-  Corul bărbaţilor din Tur

-  Ceata de corindători a Asociației Țara Oașului

-  Corul Bisericilor din Negrești-Oaș

-  Ansamblul folcloric Sânzienele

-  Ceata colindătorilor de la biserica din Racșa

-  Ansamblul folcloric Oașul

-  Grupul de colindători din Prilog

-  Grupul rădăcinilor străbune din Călinești Maramureș

-  Ansamblul Cetatea Codrului  din Ardud

-  Grupul Lăturenii

-  Ansamblul Cununița

-  Florile Turțului

La festival sunt invitaţi toţi cei care simt şi trăiesc alături de noi bucuria sărbătorilor de iarnă, îmbrăcaţi în straie tradiţionale, iar organizatorii promit că vor fi gazde ospitaliere şi de această dată.

1638 vizite
Distribuie pe