Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Lansare de carte a poetei sătmărence din Cluj, Iris Adina Morar, la Biblioteca Județeană Satu Mare
Biblioteca Județeană Satu Mare  - Marti, 7 Februarie 2023

Biblioteca Județeană Satu Mare organizează vineri, 10 februarie, cu începere de la ora 18, evenimentul de lansare a celui mai recent volum de versuri semnat de tânăra Iris Adina Morar.

Evenimentul se va derula la sediul instituției, situat pe Strada Iuliu Maniu nr. 2, în Sala de lectură „Gheorghe Bulgăr”, etajul I, și va aduce în atenția publicului sătmărean iubitor al cuvântului scris volumul Trăiri inegale, apărut la Editura Europrint.

Cartea adusă în atenția publicului sătmărean va fi prezentată de către Prof. Dr. Angela Negreanu, editorul Akos Derzsi și îndrăgitul actor Sorin Oros.

În cuvântul itroductiv al volumului de versuri, Prof. Angela Negreanu apreciază că: „Din punct de vedere stilistic, poeziile (poetei Iris Adina Morar) aparțin neomodernismului, fiind o expresie metaforică a trăirilor profunde ale ființei. Limbajul poetic se remarcă prin subtilitatea metaforei și insolitul imaginilor artistice, prin ambiguitate, prin spiritul ludic și, uneori prin ironie. Volumul Trăiri inegale poate fi considerat opera unui poet care și-a format deja un stil individual și și-a definit crezul artistic”.

Scriitorul Vasile Andreica mărturisește că „Dincolo de arome alexandrine, argheziene sau clasiciste, poeta pare că își găsește un ritm propriu, o dulce sobrietate, atât în entuziasme ale iubirii cât și întâmpinând crizele din cuplu și din viață. Alte elemente din ceea ce ar putea deveni o marcă stilistică sunt ornamentațiile cromatice, amintind de o pictură expresionistă, și folosirea unor cuvinte rare, din aria sa de competență științifică, reușind să contrarieze și să condimenteze astfel un discurs poetic deja expansiv - atât de expansiv încât uneori punctele de suspensie devin pretextul unor pauze în care eul liric își trage o clipă sufletul”.

La eveniment sunt invitați să participe managerii și directorii instituțiilor de cultură din Satu Mare, colegii, prietenii și apropiații autoarei, comunitatea oamenilor de cultură, profesori, bibliotecari și jurnaliști, precum și toți sătmărenii care îndrăgesc literatura contemporană.

Iris Adina Morar. Scurtă biografie.

Iris Adina Morar s-a născut la 19 octombrie 1992 în municipiul Satu Mare. În 2011 a promovat studiile liceale la Colegiul Național „Ioan Slavici” din Satu Mare, după care a urmat studiile Facultății de Fizică din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, specializarea fizică medicală.

În 2016 a absolvit primul master în „Biofizică și fizică medicală”, tot la Babeș-Bolyai, urmat de un altul, „Optimizarea explorărilor imagistice, secționale, morfologice și funcționale”, din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, Facultatea de Medicină Generală.

După șapte ani în care Iris și-a desfășurat activitatea ca fizician medical în cadrul unei prestigioase clinici din Cluj-Napoca, în 2022 alege să se reprofileze în domeniul IT, ca programator, rămânând și studentă a Școlii Doctorale de Fizică din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” pe care o începuse în 2019.

916 vizite
Distribuie pe