Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Secretarul de stat sătmărean Gheorghe Cârciu a sărbătorit Ziua Limbii Materne în mijlocul românilor din Ucraina
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni  - Marti, 21 Februarie 2023

Secretarul de stat care conduce Departamentul pentru Românii de Pretutindeni în cadrul Guvernului României, sătmăreanul Gheorghe Cârciu, a sărbătorit azi Ziua Internațională a Limbii Materne la Liceul cu predare în limba română ”Mihai Eminescu” și Liceul cu predare în limba română Slatina, ambele din Solotvino, regiunea Transcarpatia, pe malul drept al Tisei, lângă Sighetu Marmației.

”Și cine e mai potrivit decât poetul național Mihai Eminescu, când vorbim de limba noastră?! Mă bucur că acest adevărat simbol cultural național rămâne de actualitate în cadrul comunității române din Ucraina și îi felicit pe cei care țin vie flacăra identității românești, indiferent de greutățile pe care le întâmpină“ - a declarat Gheorghe Cârciu.

Agenda de astăzi a delegației DRP a inclus și o serie de întâlniri cu comunitatea românească din Ucraina. La sediul Consulatului României de la Solotvino, delegația DRP a discutat cu reprezentanți ai clerului și cu directori de școli cu predare în limba română din Transcarpatia despre accesul la educație în limba română, despre păstrarea credinței și a tradițiilor românești.







În acest context, secretarul de stat a vizitat Centrul Multicultural și Biblioteca Mihai Eminescu din localitatea Biserica Albă, două proiecte susținute de DRP.

"În cadrul discuțiilor cu românii din Transcarpatia, ne-a bucurat în special întâlnirea cu elevii etnici români înscriși în școlile cu predare în limba română și cu dascălii lor. În 2022, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a acordat sprijin financiar pentru 6.500 de copii și aproximativ 2.300 de cadre didactice. Vom continua aceste proiecte, care fac din educație și cultură adevărate borne ale identității noastre etnice.

Cunosc marea problemă privind educația în limba maternă și atrag atenția că legea privind minoritățile naționale din Ucraina, recent adoptată, trebuie regândită. Ne vom lupta pentru interesele legitime ale comunității românești, împreună cu celelalte instituții ale statului român.

Am fost impresionați de Centrul Multicultural și de programul artistic de la Biblioteca Mihai Eminescu din Solotvino. Aceste proiecte, care prind viață într-o comunitate unită prin limbă, credință și tradiție, ne fac să privim cu încredere în viitor" - a declarat secretarul de stat Gheorghe Cârciu.







Tot în cadrul vizitei oficiale în Transcarpatia, reprezentantul sătmărean al Guvernului României s-a întâlnit ieri cu Vasile Iovdii, președintele Consiliului Comunității Teritoriale Solotvino. În cadrul discuțiilor purtate, principalele subiecte dezbătute au fost problemele cu care se confruntă comunitatea românească și proiectele ce pot fi dezvoltate de către cele două părți. În acest demers comun, programele DRP reprezintă o importantă sursă de finanțare pentru comunitatea din Solotvino.




“Vom continua parteneriatele începute în 2022 și reiterez disponibilitatea Departamentului pentru Românii de Pretutideni de a încheia unele noi în acest an. În 2022 am obținut un buget de cinci ori mai mare decât cel din 2021, ceea ce ne-a permis să alocăm fonduri mai mari pentru etnicii români din Ucraina și nu ne oprim aici. De aceea mă aflu în Transcarpatia, să văd la fața locului de ce e nevoie mai mare și cu ce putem ajuta mai mult.

Proiectele pentru dezvoltarea localităților din Ucraina, în care trăiesc comunități de români, sunt cruciale pentru păstrarea legăturii lor cu țara. Fie că vorbim de burse, de granturi asigurate de statul român sau de parteneriate între diferite primării din dreapta și din stânga Tisei, aceste fonduri reprezintă adevărate punți care țin în viață comunitățile de români de peste granița de nord” - a declarat demnitarul DRP.

Duminică, delegația Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, condusă de secretarul de stat Gheorghe Cârciu, a participat la Sfânta Liturghie săvârșită la Biserica Ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, fiind alături de numeroși localnici din comunitatea de români din Solotvino.





În continuarea programului, reprezentanții DRP s-au deplasat în Transcarpatia, unde au avut o serie de întâlniri cu exponenți ai culturii și valorilor românești din Ucraina. În context, au vizitat Muzeul de Istorie și Etnografie al Românilor din această regiune și Centrul Cultural al Românilor din Apșa de Jos.

Muzeul, inaugurat în 2014, cuprinde documente istorice originale, colecţii de presă, carte veche, fotografii, bancnote, ştampile şi sigilii, costume populare și țesături de o reală valoare, care păstrează foarte bine elementele tradiționale românești.

Centrul Cultural al Românilor din Apșa de Jos a fost deschis în anul 2019 printr-un proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și reprezintă un simbol de identitate și cultură românească pentru românii din dreapta Tisei.

În încheierea acestor vizite, demnitarul român, reprezentanții Departamentului, precum și Sorin Vlașin, senator pentru circumscripția Maramureș și Grațian-Florin Pârvu, consulul României la Solotvino, au purtat discuții cu Ion Botoș, președintele Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia „Dacia”.




761 vizite
Distribuie pe