Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Codrenii din trei județe s-au adunat în Poiana cu Ghiocei la prima ediție a festivalului ”Sus în vârful Codrului, pe urma haiducului”
Centrul de Creație Satu Mare  - Marti, 6 Iunie 2023

În lunea Rusaliilor, în organizarea Primăriei Comunei Socond – județul Satu Mare, a Primăriei Comunei Băsești – județul Maramureș și a Primăriei Orașului Cehu Silvaniei – județul Sălaj, la Poiana cu Ghiocei de pe Vârful Lespezi (Culmea Codrului) a avut loc prima ediție a Festivalului Interjudețean de folclor „Sus în vârful Codrului, pe urma haiducului”.

Prima ediție a festivalului a fost deschis de către: Nicolae Cornea Mare – primarul Comunei Socond, Ioan Călăuz – primarul comunei Băsești, Ervin Bálint – primarul Orașului Cehu Silvaniei și Valer Blidar – fiul luptătorului anticomunist Vasile Blidaru. Au fost prezente oficialități și oameni de cultură din toate cele trei județe.

După deschiderea oficială a avut loc un program artistic susținut de către artiștii reprezentativi ai Zonei Codrului din cele trei județe. Astfel, din partea județului Satu Mare au evoluat: Ansamblul Folcloric al Judetului „Doruri Sătmărene" cu soliștii: Paula Cornea, Bogdan Bota, Liliana Bota, Aida Negrea, Sara Nistor, Karina Molnar, Adelin Turi si lulian Goste; Ansamblul Folcloric „Cununita" - Leontina Dorca si Maria Carmen Sas; Dănțăușii din Soconzel și Cuța, alături de Malvina Madar Iederan; Nicolae și Nicușor Mureșan.

Prezent la eveniment, deputatul PNL de Satu Mare, Adrian Cozma, și-a exprimat speranța că această manifestare a culturii tradiționale va avea continuitate mulți ani de acum înainte, legând comunitățile codrenilor din cele trei județe în care trăiesc.

"Sus în vârful Codrului, pe urma haiducului are toate șansele să devină un mare festival regional de folclor autentic. Ținuturile noastre sunt mai bogate prin promovarea acestor evenimente care duc mai departe tradițiile românești și care dau acestor locuri frumusețe și localnicilor voie bună. Jocul din ținutul Codrului ne-a adus bucuria comuniunii între localități din trei județe și ne-a amintit de celebrul luptător haiduc Vasile Blidaru, care a fost cinstit astăzi și omagiat prin realizarea unui bust” – a declarat Adrian Cozma.

Vasile Blidaru, supranumit „ultimul haiduc”, a fost un personaj emblematic al rezistenței anticomuniste din România anilor "50. Provenit din mediul rural, a demonstrat o inteligență nativă impresionantă, răsfrângându-se în abilitățile sale de supraviețuire și rezistență în fața persecuțiilor regimului.

Deși istoria sa a fost împânzită de legende și fabulații, unele certitudini rămân: opoziția sa fermă împotriva corupției, capacitatea sa de a evada de sub ochii Securității timp de aproape un deceniu și devotamentul său pentru cauza libertății.

Prețul plătit pentru aceste idei a fost mare, cu o viață petrecută în clandestinitate, persecuția familiei sale și în cele din urmă moartea sa. Însă, prin curajul și determinarea sa, Vasile Blidaru a devenit un simbol al rezistenței împotriva opresiunii și un erou în istoria României.










1498 vizite
Distribuie pe